8. 5. 2020, 19:20 | Vir: STA

Vlada je z odlokom znova uvedla vse zdravstvene in zobozdravstvene storitve

profimedia

Vlada je na dopisni seji izdala odlok, s katerim ponovno uvaja izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, a pod posebnimi pogoji. Ti pogoji bodo določeni v odredbi o začasnih ukrepih na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19. Oba predpisa bosta začela veljati v soboto.

Z začetkom epidemije je namreč vlada posegla v izvajanje dejavnosti v zdravstvu. Odpovedani so bili vsi nenujni pregledi in posegi, zobozdravstvene ambulante so večinoma zaprte, zobozdravniki delujejo le na izbranih kontaktnih točkah po državi. Že v aprilu so sicer izvajalci dobili zeleno luč, da začnejo izvajati tudi nenujne storitve.

Odredba, ki jo je danes dopisno sprejela vlada, določa, da je zdravstvena obravnava na vseh treh ravneh - primarni, sekundarni in terciarni - zagotovljena le osebam, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in ne kažejo kliničnih znakov okužbe dihal.

Vse ostale pa se obravnava v skladu s priporočili in navodili za izvajalce zdravstvene dejavnosti, ki veljajo v času epidemije covida-19. Podrobnejša navodila za sprejem in obravnavo teh bolnikov pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti bo določil minister za zdravje in bodo objavljena na spletni strani ministrstva.

Pri bolnikih s simptomi in znaki okužbe dihal, drugimi znaki covida-19, pozitivno epidemiološko anamnezo ali potrjeno okužbo z novim koronavirusom, se opravlja le nujna zobozdravstvena pomoč oz. posegi, katerih opustitev bi vodila v trajne okvare splošnega in ustnega zdravja. Ti posegi se opravljajo na obstoječih nujnih vstopnih točkah za zobozdravstvo v zdravstvenih domovih Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Koper, Nova Gorica, Murska Sobota in Slovenj Gradec.

Uredba, ki je bila že objavljena v uradnem listu, pa ohranja prepoved izvajanja načrtovanih porodov na domu.

Sicer pa morajo izvajalci zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti pri izvajanju storitev upoštevati priporočila za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje, in mnenja razširjenih strokovnih kolegijev za posamezna zdravstvena in zobozdravstvena področja.

Še vedno velja tudi, da bodo morala vodstva izvajalcev v javni mreži na poziv ministra začasno prerazporediti zaposlene zdravstvene delavce in sodelavce na izvajanje nalog za zajezitev in obvladovanje epidemije k drugemu izvajalcu oz. socialno-varstvenemu zavodu, vzgojno-izobraževalnemu zavodu ter koncesionarju.

Uredba prav tako tudi določa, da morajo izvajalci zdravstvene dejavnosti na primarni in sekundarni zdravstveni ravni v primeru izbruha epidemije na svojem območju organizirati opravljanje zdravstvene dejavnosti, vključno z zdravstveno nego in zdravstveno rehabilitacijo kot del osnovne dejavnosti za oskrbovance v socialnem varstvu, pri katerih je prišlo do izbruha covida-19.

Strokovno utemeljenost ukrepov iz te odredbe bo minister ugotavljal vsakih 14 dni in ob upoštevanju strokovnih razlogov odločil, da se še naprej uporabljajo ali pa se ukrepe spremeni oziroma odpravi ter o tem obvesti vlado, DZ in javnost.
 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.