18. 3. 2019, 08:05 | Vir: STA

Vlada Nove Zelandije za poostritev zakonodaje o orožju

Profimedia

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je danes potrdila, da je njena vlada po petkovem smrtonosnem terorističnem napadu v dveh mošejah v Christchurchu, v katerem je umrlo 50 ljudi, podprla zaostritev zakonodaje o nadzoru nad orožjem, spremembe pa naj bi sprejela v nekaj dneh.

"Odločili smo se kot vlada, smo enotni," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Ardernova. Obenem je napovedala, da bodo preučili dogodke, ki so vodili do napada, predvsem pa, ali bi vladne agencije lahko storile več, da bi ga preprečile.

Ardernova je poudarila, da je bila vladna koalicija enotna glede potrebe po zaostritvi pogojev dostopa do orožja. To je potrdil tudi njen koalicijski partner in podpredsednik vlade Winston Peters, ki je doslej nasprotoval spremembam. V petek se je naš svet za vedno spremenil in tako se bodo tudi naši zakoni, je dejal.

Podrobnosti o načrtovanih spremembah nista predstavila, Ardernova pa je poudarila, da jih bodo objavili v desetih dneh, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glavni osumljenec za petkov napad, 28-letni belec Brenton Tarrant, je štiri kose strelnega orožja naročil preko spleta. Kot je dejal generalni direktor novozelandske trgovine z orožjem Gun City David Tipple, je orožje in strelivo kupil v skladu s "policijsko preverjenim spletnim postopkom za pošiljanje pošiljk". Polavtomatsko orožje pa je Tarrant kupil v tujini.

"O tem imetniku dovoljenja nismo opazili nič izrednega," je dejal Tipple in zatrdil, da je njegova trgovina delovala v skladu z zakonodajo in je v postopkih preverjala, ali kupci ne kopičijo orožja in streliva.

Novo Zelandijo in svet je v petek pretresel najbolj smrtonosen terorističen napad v tej otoški tihomorski državi, v katerem je bilo v dveh mošejah med petkovo molitvijo v Christchurchu ubitih 50 ljudi, prav toliko je bilo ranjenih, 12 pa jih je še vedno v kritičnem stanju.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord