3. 4. 2020, 16:52 | Vir: STA

Vlada omejila predpisovanje zdravil, ki vsebujejo klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin

profimedia

Vlada je na današnji seji izdala odlok o omejitvi predpisovanja in izdaje zdravil z učinkovinami klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin. S tem želi zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo bolnikom, ki ta zdravila nujno rabijo, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.
 

Kot so pojasnili, se je zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom povečalo predpisovanje zdravil s temi učinkovinami, saj se lahko uporabljajo tudi izven odobrenega indikacijskega območja za zdravljenje bolnikov.

Po odloku do preklica ni dovoljeno predpisovanje teh zdravil na samoplačniške recepte in recepte za osebno uporabo. Prav tako ni dovoljena njihova izdaja v lekarni na podlagi samoplačniških receptov ali receptov za samozdravljenje.

Vlada želi z odlokom zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo z zdravili z učinkovino klorokin ali hidroksiklorokin bolnikom z revmatoidnim artritisom ali eritematoznim lupusom, ki ta zdravila zaradi poteka bolezni nujno rabijo. Poleg tega vlada želi, da se zagotovi zdravilo z učinkovino azitromicin le za zdravljenje v okviru odobrenih indikaciji in prepreči morebitna mikrobna rezistenca na azitromicin ter pomanjkanje tega zdravila na trgu, so še pojasnili.

Odlok je že objavljen v uradnem listu in bo začel veljati v soboto. Veljal bo v času epidemije covida-19, in sicer do preklica.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ