4. 3. 2021, 18:04 | Vir: STA

Vlada s ponedeljkom zaostruje pogoje pri prehajanju meja

Tamino Petelinšek/STA

Vlada bo zaradi grožnje, ki jo predstavljajo nove različice sars-cov-2, zaostrila pogoje za prehajanje meje. Od ponedeljka bodo znova uvedli kontrolne točke na notranjih schengenskih mejah. Spreminjajo se tudi pogoji glede predčasne prekinitve karantene ob prihodu v državo, je danes na novinarski konferenci pojasnil notranji minister Aleš Hojs.
 
 

"Vlado predvsem skrbijo sevi, ki se vnašajo iz Južne Afrike in dežel, kjer so nekateri sevi neraziskani in ne vemo, kako se bodo odzivali na cepivo," je pojasnil odločitev glede zaostritve ukrepov na mejah Hojs.

Na notranjih schengenskih mejah uvajajo tri tipe kontrolnih točk. Pri tipu A gre za mejne prehode, ki bodo odprti 24 ur na dan za vse. Na meji z Italijo bodo to Vrtojba, Fernetiči in Škofije. Na meji z Avstrijo bodo cel dan odprti mejni prehodi Karavanke, Ljubelj, Šentilj, Gornja Radgona in Gederovci, na meji z Madžarsko pa Dolga vas in Pince.

Pri tipu B bodo mejni prehodi odprti le del dneva, bo pa policija redno osveževala sezname in ure na svoji spletni strani. Ti prehodi so pretežno namenjeni lokalnemu prehajanju meja.

Pri tipu C gre predvsem za mejne prehode, ki jih uporabljajo večinoma dvolastniki. Ti mejni prehodi ostajajo odprti in brez stalnega nadzora, bodo pa kontrolo izvajali naključno, je opozoril Hojs. Prehajanje teh mejnih prehodov je namreč glede na posodobljen odlok dovoljen le tistim, ki živijo v obmejnih občinah.

Druga večja sprememba je glede predčasne prekinitve karantene ob vstopu v Slovenijo

V to so ob vstopu v državo namreč napoteni vsi, ki ne predložijo negativnega izvida na sars-cov-2, niso preboleli covida-19 ali niso bili cepljeni. Po novem je tovrstno karanteno s testiranjem na novi koronavirus možno prekiniti šele peti dan. Do sedaj je veljalo, da si jo lahko ob testiranju prekinil naslednji dan.

Večja novost je tudi obvezno testiranje vseh izjem, ki so sedaj lahko dnevno prehajale mejo. V okviru ukrepa, ki bo stopil v veljavo 15. marca, morajo namreč predložiti negativni test na sars-cov-2, ki ni starejši od sedem dni.

To bo po novem veljalo za čezmejne delovne dnevne ali tedenske migrante, tiste, ki občasno prehajajo mejo zaradi oskrbe oseb, dvolastnike, najemnike ter tiste, ki so vključeni v izobraževanje. Izjema velja za otroke do 13 leta, morajo pa negativni test na primer predložiti tisti, ki otroke vozijo čez mejo. Da bi olajšali dostop do brezplačnega hitrega testiranja, nameravajo v sodelovanju z ministrstvom za zdravje organizirati dodatne točke, predvsem na meji z Italijo, je še pojasnil Hojs.

Nekoliko se je spremenil tudi rdeči seznam držav. Pri državah članicah EU oziroma schengenskega območja so spremembe pri Avstriji, Finski, Franciji, Grčiji, Italiji, Norveški in Španiji. Na seznamu tretjih držav je dodana Kuba, so sporočili z vlade.

Avstrija tako ostaja na rdečem seznamu, izjema pa velja za deželo Predarlska

V Italiji so iz rdečega seznama izvzete Dolina Aoste, Sardinija in Sicilija. Na Finskem sta na rdečem seznamu le enoti Helsinki-Uusimaa in Aland. V Franciji na rdečem seznamu nista le čezmorski ozemlji Guyane in Martinique. V Grčiji sta na rdečem seznamu Atika in Zahodna Grčija. Na Norveškem je na rdečem seznamu Oslo. Španija pa je na rdečem seznamu, izjema so Extremadura, Balearski otoki in Kanarski otoki.

Še vedno je za vse, ki v Slovenijo pridejo iz držav na rdečem seznamu - na katerem so tudi vse slovenske sosede - obvezna karantena na domu, prišleki pa se temu lahko izognejo s predložitvijo negativnega testa na novi koronavirus. PCR test ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa, hitri antigenski test pa ne starejši od 24 ur od odvzema brisa. Test pa mora biti opravljen v državi članici EU ali schengenskega območja.

Brez obvezne karantene lahko v Slovenijo vstopijo tudi tisti, ki so preboleli covid-19 ali so bili cepljeni. To lahko dokazujejo s potrdilom zdravnika ali pa tudi s potrdilom o pozitivnem hitrem ali PCR testu, ki je starejši od 21 dni, a hkrati mlajši od šestih mesecev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.