23. 7. 2020, 15:25 | Vir: STA

Vlada s sklepom podaljšala ukrep subvencioniranja čakanja na delo do konca avgusta

Anže Malovrh/STA

Vlada je danes s sklepom podaljšala ukrep subvencioniranja čakanja na delo do konca avgusta, saj je ocenila, da je še vedno potreben, je na novinarski konferenci povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Kot je dodal, se razmere na trgu dela počasi umirjajo, tako da sheme v prihodnje morda ne bo treba več podaljševati.

Minister je danes spomnil, da je četrti protikoronski zakon, ki je začel veljati 11. julija, ukrep začasnega čakanja na delo od doma podaljšal do konca tega meseca, ob tem pa predvidel možnost, da ga vlada s sklepom še dvakrat podaljša za en mesec, torej najdlje do konca septembra. Za prvo podaljšanje je torej že prižgala zeleno luč, saj ocenjuje, "da je ukrep še vedno uspešen in da ga delodajalci potrebujejo".

Po Cigler Kraljevih besedah je trenutno na čakanju na delo še vedno več kot 24.000 delavcev, kar kaže, da v nekaterih panogah še ni zaznati okrevanja ali pa okrevanje ni dovolj močno, da bi lahko delodajalci polno angažirali zaposlene. Po prvih dveh protikoronskih zakonih je bilo do konca maja na čakanju prek 275.000 zaposlenih, po tretjem, ki je čakanje na delo pokrival v mesecu juniju, pa je bilo v shemo vključenih skoraj 65.000 zaposlenih, je spomnil.

Do 10. julija je tako Zavod RS za zaposlovanje delodajalcem za povračilo nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo in iz razloga višje sile izplačal 242,5 milijonov evrov, je razvidno iz sporočila za javnost, ki ga je po seji objavil urad vlade za komuniciranje.

"Ocenjuje se, da bo ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo tudi v prihodnje zmanjšal tveganje, da bi se podjetja, ki se zaradi koronavirusne krize soočajo z nizkim povpraševanjem ali negativnimi šoki v produktivnosti, odločala za odpuščanje delavcev," so še zapisali v uradu.

Sicer pa minister za delo verjame, da so bili ukrepi za zaščito trga dela iz protikoronskih svežnjev uspešni, saj se je strma rast brezposelnosti junija umirila in padla pod 90.000 registriranih brezposelnih. Trenutno naj bi bilo uradno brez dela okoli 89.300 oseb. Veselijo ga tudi podatki, da se povečuje število razpisanih delovnih mest, ki da bi bilo lahko podobno tistemu iz lanskega sedmega meseca.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel