25. 3. 2021, 16:22 | Vir: STA

Vlada s spremenjeno strategijo cepljenja odgovarja na dogajanje na terenu

Nebojša Tejić/STA

Vlada s spremembo nacionalne strategije cepljenja proti covidu-19 odgovarja tudi na dogajanje na terenu, je povedal minister za zdravje Janez Poklukar in dodal, da epidemiološka situacija terja intenzivnejši pristop k rizičnim skupinam prebivalstva. Ocenil je, da bi lahko vse ljudi v starostni skupini med 60 in 80 let cepili do konca aprila.
 

Poklukar je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 naštel ključne spremembe posodobljene strategije cepljenja, ki se začne uveljavljati s 1. aprilom. Med drugim je natančneje določen nabor podatkov o osebah, ki so vključene v sezname cepljenih in jih morajo voditi cepilni centri, spreminjajo se prednostne skupine za cepljenje, med drugim so višje na prioritetni lestvici uvrščeni starejši od 60 let.

Na pravosodnem ministrstvu so pojasnili, da je bilo v sredo na seji vlade tudi potrjeno, kar so večkrat predlagali ministrstvu za zdravje, da se med prednostne skupine za cepljenje v strategiji vključeni osebje v pravosodju, torej vsi pravosodni deležniki. Cepljenje proti covidu-19 se je doslej namreč začelo le za sodnike in sodno osebje, ne pa tudi za tožilce in odvetnike, zaradi česar so se večkrat obrnili na ministrstvi.

V strategijo so dodali tudi novo cepivo proizvajalca Johnson & Johnson, ki v Evropo in Slovenijo prihaja predvidoma v drugi polovici aprila. Cepivo AstraZenece medtem v spremenjeni strategiji ni več rezervirano samo za mlajše od 65 let, ampak za vse.

S spremenjeno strategijo cepljenja vlada odgovarja na dogajanje na terenu, kjer ponekod poročajo tudi o zaostankih pri cepljenju. Poklukar pravi, da je cepiva dovolj, da do zaostankov ne bi smelo prihajati, tako kažejo tudi preračuni števila odmerkov cepiv na število prebivalcev v posamezni regiji, obljublja pa, da bodo pozorni na morebitna odstopanja.

Slovenija je do konca prejšnjega tedna po ministrovih besedah prejela nekaj čez 350.000 odmerkov cepiv, v aprilu jih je pričakovati še približno 347.000. Ob upoštevanju že cepljenih bi morali tako do konca aprila ali vsaj v prvih dveh tednih maja priti na vrsto za cepljenje vsi v starostni skupini med 60 in 80 let, nekateri bi morali biti v tem času cepljeni že dvakrat, pravi Poklukar.

Spremembe strategije je terjala tudi vse bolj zaostrena epidemiološka situacija v državi; število okužb namreč narašča, povečuje se tudi število hospitaliziranih, bolnišnice pa poročajo tudi, da intenzivno zdravljenje potrebuje več mlajših pacientov.

Slabše stanje bi lahko vodilo v novo zaostrovanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa

Strokovna skupina predlaga tudi zapiranje določenih delov družbe, a Poklukar pred posvetom politike in stroke pri predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je predviden za ta konec tedna, ne želi prejudicirati odločitve, ki bo na koncu politična. "Računam, da bomo konstruktivno zavzeli stališče, ki ga bomo na koncu predstavili prebivalcem," je dejal.

Dotaknil se je tudi odlokov, ki jih je v sredo sprejela vlada in ki so po njegovem pomembni za preprečevanje širjenja okužb. Omejitev gibanja v nočnem času po novem od petka velja od 22. do 5. ure, vstop v Slovenijo bo prav tako od petka po novem mogoč le z negativnim izvidom testa PCR. Ta test tudi edini velja za prekinitev karantene, dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju pa za prestop meje ne bodo več potrebovali sedemdnevnega negativnega testa.

Medtem je v obalno-kraški, goriški in koroški regiji, ki so glede na epidemiološko stanje ponovno obarvane v rdeče, ponovno uvedena omejitev gibanja na regijo. Gibanje bo tako dovoljeno med občinami znotraj posamezne regije, prehajanje med rdečimi in drugimi regijami pa je prepovedano v obe smeri. Kljub temu, da so se tri regije obarvale rdeče, pa razen prehajanja drugih omejitev ni, tako ponekod ostajajo odprte tudi terase gostinskih lokalov, saj si želi vlada po Poklukarjevih besedah zasledovati učinke ukrepov, ki jih uvede.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.