20. 3. 2020, 20:39 | Vir: STA

Vlada skrajšala minimalni delovni čas živilskih trgovin na 18. uro!

profimedia

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela odlok, s katerim se minimalni delovni čas živilskih prodajaln skrajšuje na 18. uro. S tem je odgovorila na zahteve sindikata delavcev trgovine, ki je v primeru, da bi morale vse trgovine ostati odprte najmanj do 20. ure, grozil s stavko. Določen obratovalni čas ne velja več za manjše trgovce.

Vlada je sprejela spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji.

Za prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, je z njim določila obratovalni čas od vsaj 8. do najmanj do 18. ure.

Spremenjen odlok hkrati določa izjemo od sicer z odlokom določenega obratovalnega časa prodajaln z živili in kmetijskimi pridelki, in sicer za mikro in majhne družbe, samostojne podjetnike posameznike ter zadruge, ki bodo v skladu z odlokom lahko same določale obratovalni čas na podlagi njihove poslovne odločitve. To je, kot je spomnila vlada, nujno zaradi organiziranja dela v okviru obstoječega kadra in običajnega obratovalnega časa.

V sporočilu po seji je vlada sicer znova spomnila, da je namen določitve minimalnega obratovalnega časa preprečevanje stikov zaradi epidemije. Zato se z odlokom določa delovni čas, ki omogoča daljši časovni interval opravljanja nakupov v prodajalnah in s tem manjšo koncentracijo kupcev.

Vlada je natančneje določila tudi prodajalno z živili na način, da je prodajalna z živili "prodajalna, ki v pretežni meri prodaja živila". V izjeme od prepovedi delovanja pa je dodala tudi prodajalne s hrano za živali.

Odlok bo začel veljati ob polnoči.

Vlada je s prvotnim odlokom, ki je začela veljati v četrtek, določila, da morajo biti prodajalne z živili odprte vsak dan vsaj od 8. do 20. ure. Določili so tudi, da morajo biti trgovine z izjemo bencinskih servisov in lekarn ob nedeljah in dela prostih dnevih zaprte ter da imajo med 8. in 10. uro pri vstopu v prodajalne in nakupu prednost ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice.

Daljši obvezni delovni čas pa je razburil Sindikat delavcev trgovine Slovenije, ki je zagrozil s stavko. Daljši delovni čas v praksi za zaposlene pomeni še daljši čas izpostavitve nevarnosti covida-19 in dodatne nadure, ki jih bodo morali oddelati zaposleni v prvi bojni liniji, so poudarjali v sindikatu. Prav tako se je pojavljala težava zagotavljanja zadostnega kadra, zlasti v manjših trgovinah.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord