3. 12. 2020, 16:07 | Vir: STA

Vlada predstavila načrt sproščanja ukrepov po fazah (predstavljamo podrobno razlago vseh faz)

Twitter
Vlada predstavila načrt sproščanja ukrepov po fazah (predstavljamo podrobno razlago vseh faz) (foto: Twitter)

Vlada je na predlog ministrstva za zdravje in svetovalne strokovne skupine določila kriterije za odpravo omejitvenih protikoronskih ukrepov, je na Twitterju sporočil premier Janez Janša. Ključno bo povprečje novoodkritih okužb in število hospitaliziranih. Janša opozarja, da zdravstvo deluje na skrajni meji zmogljivosti.

Sproščanje ukrepov je predvideno v več korakih, posamezne faze umirjanja epidemije so označili z različnimi barvami. Sproščanje bo torej odvisno od števila hospitaliziranih in števila okužb, je razvidno iz infografike, ki jo je objavil predsednik vlade. Število okužb ob tem predstavlja sedemdnevno povprečje. To sicer trenutno znaša 1461 okužb, v sredo pa je bilo hospitaliziranih 1289 bolnikov s covidom-19.

Prva sproščanja ukrepov je pričakovati, ko bi sedemdnevno povprečje okužb padlo pod 1350, število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 pa pod 1200. Nazadnje je bilo v slovenskih bolnišnicah s covidnimi bolniki manj kot 1200 postelj zasedenih 12. novembra, ko je bilo hospitaliziranih 1199 oseb.

"Zdravstvo deluje na skrajni meji zmogljivosti in le skupaj in z odgovornim ravnanjem lahko zmanjšamo obremenitve," je ob tem še zapisal Janša.

Twitter

Črna faza

Število okužb: več kot 1350
Število hospitaliziranih: več kot 1200

  • Ukrepi kot veljajo.

Rdeča faza

Število okužb: manj kot 1350
Število hospitaliziranih: manj kot 1200

  • Ob upoštevanju ukrepov se sprosti javni potniški promet v omejenem obsegu, prav tako muzeji, knjižnice, galerije, frizerji ter manikura in pedikura.

Oranžna faza

Število okužb: manj kot 1000
Število hospitaliziranih: manj kot 1000

  • Odprtje servisnih dejavnosti in trgovin ter vrtcev in šol za učence s posebnimi in prvo triado. Sprostijo se športne aktivnosti na prostem vključno s smučišči, dovoljeno je zbiranje do deset oseb, odpravljena je prepoved prehoda občinskih meja v vseh regija, ki dosežejo to stanje.

Rumena faza

Število okužb: manj kot 600
Število hospitaliziranih: manj kot 500

  • Odprejo se osnovne šole, v šolske klopi se vrnejo tudi zaključni letniki srednje šole. Odpravljena je prepoved prehoda občinskih meja v vseh občinah, pa tudi prepoved gibanja v nočnem času.

Zelena faza

Število okužb: manj kot 300

  • Odpravljene so vse omejitve, ob tem pa veljajo splošno higienski ukrepi. Še vedno pa ostajajo zaprti bari in diskoteke.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.