A.B. | 23. 12. 2021, 09:11

Vlada sprejela nove ukrepe: po novem nas čaka TO

Nebojša Tejić/STA

Na sinočnjem zasedanju med strokovno skupino za covid-19 in pristojnimi ministrstvi se je razpravljalo o novih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 pred prihajajočimi prazniki. Vlada se je odzvala na nekatere predloge stroke in spremenila odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb s covid-19. Po današnji seji vlade bomo izvedeli tudi, kakšni ukrepi nas čakajo glede silvestrovanja na prostem. 

Vlada je po sinočnjem zasedanju med strokovno skupino za covid-19 in pristojnimi ministrstvi sprejela nove ukrepe. Od danes naprej morajo v karanteno vsi tisti, ki še niso prejeli poživitvenega odmerka - kar pomeni, da je vlada sprejela priporočilo epidemiologov, da se odpravi 'dvotirni' sistem karanten. Zgolj polno cepljenje torej od danes ni več dovolj, da bi se ob visoko tveganem stiku z okuženim izognili karanteni. Prav tako v veljavo stopajo nova pravila glede delovanja trgovin. Tako od danes velja omejitev ene stranke na 10 kvadratnih metrov poslovalnice, trgovine pa morajo na vhodu objaviti informacijo o največjem številu strank, ki so lahko istočasno v prodajalni. 

Po današnji seji vlade lahko pričakujemo, da bomo (med drugim) izvedeli več o silvestrovanju na prostem. Strokovna skupina za covid-19 se namreč zaradi hitrega širjenja omikrona zavzema, da bi se le-to letos odpovedalo. Kar zadeva silvestrovanje v lokalih, pa predvidevajo, da bodo morali imeti organizatorji seznam gostov, ki bodo morali pred vstopov v lokal opraviti samotestiranje. 

Minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek, je v torek dejal, da večje spremembe za gostince zaenkrat niso napovedane - lahko pa bi, po njegovih napovedih, na najdaljšo noč v letu prišlo do podaljšanja obratovalnega časa in sicer po 22. uri. 

V luči trenutne epidemiološke slike in povečanega tveganja zaradi hitrega širjenja seva omikron je infektologinja Mateja Logar izrazila prepričanje, da se morajo ukrepi zaostriti v skladu s pričakovanji, da bo v državi prišlo do prevladovanja različice omikron in pri tem upoštevati nizko stopnjo precepljenosti ter posledično večje tveganje za višjo obremenitev bolnišničnih kapacitet, ki jo predstavljajo nove okužbe. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.