17. 12. 2020, 15:07 | Vir: STA

Vlada z novim odlokom sprošča muzeje in galerije v oranžnih statističnih regijah

Anže Malovrh/STA

Z novim odlokom, ki ga je za obvladovanje epidemije vlada sprejela v sredo, še naprej velja začasna prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev. Je pa med izjeme poleg knjižnic in ogleda kulturne dediščine na ograjenih odprtih javnih površinah dodala še muzeje in galerije iz oranžnih statističnih regij. Izjema začne veljati v soboto.

Glede na odlok, ki bo začel veljati v soboto za naslednjih sedem dni, bodo muzeji in galerije svoje storitve lahko ponujali v Osrednjeslovenski, Goriški, Obalno-kraški in Gorenjski regiji. Pri tem veljajo enaki pogoji in omejitve kot za knjižnice.

"Muzeji in galerije, ki so vpisani v razvid kulturne dediščine, s svojimi ustanovitelji uskladijo odpiralni čas ponujanja storitev neposredno končnim uporabnikom, pri čemer upoštevajo še druge okoliščine glede odpiranja," so zapisali na ministrstvu za kulturo.

Kot je povedal direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljana Blaž Peršin, so na odprtje načeloma pripravljeni, ne gre pa to po njegovih besedah čez noč, ampak sta potrebna kakšen dan ali dva: "Treba je pripraviti neke stvari, treba je imeti ljudi, ogreti prostor itd." Po njegovih besedah bi bilo dobrodošlo, če bi se takšne ukrepe sprejemalo dolgoročno in sistemsko v smislu, da "bi bili seznanjeni s tem, kako odpirati, kako zapirati, kdaj zapirati, če zapirati".

Direktorica Tržiškega muzeja Jana Babšek je povedala, da trenutno še ne vedo, kakšen je odlok, zato morajo najprej počakati na njegovo uradno objavo.

"Potem bomo videli, kako, kdaj in za koliko časa lahko odpremo muzeje. V vsakem primeru, četudi nam bo omogočeno odprtje le za kratek čas, bomo našo osrednjo muzejsko enoto Pollakovo kajžo odprli, in sicer po prilagojenem urniku. V muzeju je namreč v vsakem primeru nekdo prisoten, kot javna inštitucija pa je tudi prav, da smo odprti, če imamo za to možnost. Obiskovalcev sicer ne pričakujemo veliko, so pa vsekakor dobrodošli," je dodala.

Knjižnice ob ukrepih za zajezitev epidemije delujejo po načinu brezstične izposoje oziroma izposoje brez stika z uporabniki. Ta poteka po predhodnem naročilu gradiva, ki se uporabniku preda na za to varnem mestu. "Da bi uporabniki šli med police in sami izbirali knjige, ni možno, tudi uporaba čitalnic ni možna, možni sta samo izposoja in vračilo gradivo. Kako se to dogaja v posamični knjižnici, pa se najde na spletni strani knjižnice," je povedala predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen.

Novo izjemo, dovoljen ogled kulturne dediščine na ograjenih odprtih javnih površinah brez organiziranega vodenja, pa je vlada sprostila v soboto. Med takšne primere sodijo Arboretum Volčji Potok, Sečoveljske in Strunjanske soline ter Kobilarna Lipica.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel