15. 4. 2021, 15:44 | Vir: STA

Vlada začetek delovanja urada za demografijo zamaknila na 15. julij

Nebojša Tejić/STA

Vlada je na današnji seji znova spremenila odlok o ustanovitvi in nalogah Urada Vlade RS za demografijo. Z njim je datum začetka uporabe odloka zamaknila na 15. julij 2021, je razvidno iz sporočila po seji.
 

Urad bi moral sicer začeti delovati že danes. Prvotni odlok o ustanovitvi urada za demografijo je namreč začel veljati septembra lani, nato pa je vlada s spremembo odloka v oktobru za dan začetka delovanja določila 15. januar. Tik pred tem je s spremembo odloka podaljšala datum začetka uporabe odloka za tri mesece, torej na današnji dan, ko je vlada sprejela novo spremembo odloka.

Sprva je bilo tudi predvideno, da bo urad vodil minister brez listnice iz kvote DeSUS. Pozneje so odlok spremenili in zapisali, da bo urad vodil direktor, ki bi bil odgovoren vladi. DeSUS je sicer pozneje koalicijo zapustila, a njeni poslanci večinoma podpirajo vladne predloge.

Med nalogami urada naj bi bile spremljanje in analiziranje demografskega gibanja na nacionalni ravni in v posameznih regijah, priprava strateških državnih dokumentov in politike s področja demografije. Prav tako naj bi se urad ukvarjal z ukrepi na področju oskrbe in položaja starejših, medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti ter družinske politike, koordiniral bo bivanjsko politiko starejših ter ozaveščal družbo o demografskih izzivih. Obenem bo spremljal tudi demografsko politiko drugih držav in predlagal vladi posnemanje dobrih praks za izboljšanje demografske slike v Sloveniji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.