13. 11. 2020, 21:51 | Vir: STA

Vladni odlok o prepovedi kulturnih in kinematografskih storitev, izjema so knjižnice

Profimedia

Vlada je na današnji dopisni seji zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19 izdala tudi odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom. Se pa z odlokom dovoljuje izjema za knjižnice z namenom dostopanja do knjižničnega gradiva ter nemotenega vzgojno-izobraževalnega procesa.

Z odlokom se začasno prepoveduje ponujanje kulturnih in kinematografskih storitev, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Sicer je že ob razglasitvi drugega vala epidemije večina kulturnih ustanov v Sloveniji zaprla svoja vrata, enako je s kinematografi, številne kulturne organizacije pa so se aktualni situaciji prilagodile tako, da so svoje programe preselile na splet.

Se pa z danes sprejetim odlokom dovoljuje izjema za knjižnice z namenom dostopanja do knjižničnega gradiva ter nemotenega vzgojno-izobraževalnega procesa.

"Knjižnične storitve so dovoljene le pod pogojem, da se zagotovi minimalni možen stik z uporabniki v skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Pri opravljanju dejavnosti knjižnic se smiselno upoštevajo vsa higienska priporočila ministrstva za zdravje in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom sars-cov-2," piše v sporočilu za javnost. Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo in zagotovijo spoštovanje predpisanih pogojev in vseh veljavnih navodil, so dodali.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja knjižnična dejavnost, je omejeno na 30 kvadratnih metrov na uporabnika oziroma na zgolj enega uporabnika, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. Upoštevanje teh navodil zagotovi knjižnica.

Odlok bo v veljavo stopil v ponedeljek, 16. novembra.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.