5. 2. 2021, 13:11 | Vir: STA

Vložena interpelacija o delu kulturnega ministra Vaska Simonitija

Daniel Novakovič/STA

Poslanci SD, LMŠ, Levice in SAB so vložili tudi interpelacijo kulturnega ministra Vaska Simonitija. Očitajo mu neučinkovito ukrepanje pri odpravi posledic blokade dela na področju kulture zaradi epidemije ter napade na neodvisnost novinarstva. Ministrovo delo razgrajuje kulturno delovanje, je v predstavitvi izpostavil poslanec Matjaž Nemec (SD).

Poslanci štirih opozicijskih strank so očitke kulturnemu ministru v interpelaciji zapisali v desetih točkah, ki jih je na današnji novinarski konferenci predstavil Nemec. Na prvo mesto so postavili "odgovornost ministra za neučinkovito ukrepanje pri omejevanju in odpravi posledic popolne blokade dela in izvajanja storitev na področju kulture zaradi omejevalnih ukrepov boja proti epidemiji covida-19".

Ministru očitajo tudi odgovornost za napade na svobodo in neodvisnost novinarskega dela ter poskus omejevanja neodvisnosti in pogojev za delo javnega servisa Radiotelevizije Slovenija in STA, odgovornost za zadrževanje izplačevanja finančnih sredstev za že opravljeno delo na področju filma in filmske produkcije, za "nesmiselno deložacijo" najemnikov prostorov na Metelkovi v Ljubljani in za politični odvzem statusa samozaposlenega v kulturi.

Po mnenju predlagateljev interpelacije je minister odgovoren tudi za neplačevanje socialnih prispevkov samozaposlenim v kulturi, za "retrogradno vodenje kulturne politike in suspenz socialnega dialoga", za politično kadrovanje v javnih kulturnih ustanovah in za nespoštovanje ustavnega načela ločitve Cerkve in države. Prav tako ministru očitajo, da ni pripravil nacionalnega programa za kulturo.

Kot so zapisali v interpelaciji, aktualni vladi in ministru Simonitiju "najbolj ustreza prav delovanje zunaj institucionalnih okvirjev, brez 'nepotrebnih' dolgoročnih usmeritev". "To je namreč izvrstna podlaga za uresničevanje samovolje in vodenje kulturne politike po kulturnem programu stranke SDS, pri pisanju katere je sodeloval prav minister Simoniti," so navedli.

"Kulturna politika pod taktirko aktualne vlade nima vizije, razen prizme strankarske ideologije vladajoče SDS, nima ne etike ne moralnih načel, kulturni minister od samega začetka nastopa funkcije izvaja uničevalne manevre, pogubne kulturi in njenim ustvarjalcem in ustvarjalkam. Namesto vloge zaščitnika kulture in njenega državnega 'mecena', se minister Simoniti poslužuje metode maščevanja, izločanja in eksekucije vseh umetniških in kulturnih sfer, ki so po svoji naravi razsvetljenske, progresivne, modernistične in avantgarde, ki so v temelju proizvod humanizma in svobode," so še zapisali.

V interpelaciji tudi navajajo, da so opozicijske stranke in strokovna združenja pri sprejemanju zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic na vlado in ministra za kulturo večkrat naslovili konkretne predloge za omilitev posledic epidemije za najbolj prizadeti sektor v kulturi, odgovori ministra in njegove ekipe pa so od spomladi naprej šli v smeri zanikanja ali pa nerealnih in neizvedljivih predlogov.

Dodajajo, da strokovne in v kulturi krovne organizacije, posamezniki, člani strokovnih komisij ter civilna družba že od marca naprej ministrstvo za kulturo opozarjajo na disproporcionalne posledice, ki jih kulturi prinaša pandemija, ter predlagajo ukrepe, ki bi vsaj deloma ublažili uničujoče posledice epidemije na področju kulture.

Po mnenju Violete Tomić (Levica) je minister kriv za "svoj ciničen, aroganten in sovražen odnos do vseh ustvarjalcev v kulturi in nenazadnje tudi odjemalcev kulture". Zato v opoziciji menijo, da kulturnikom in uporabnikom ob kulturnem prazniku ne morejo dati večjega darila, kot je ta interpelacija.

"Nekulturni minister" mora oditi, ker krši vsesplošno sprejete družbene in civilizacijske norme ter zakonodajo, se ne zna kulturno obnašati, ne spoštuje DZ in drugače mislečih ter izključuje dialog z vsemi, ki ne mislijo enako, je vložitev interpelacije utemeljila Lidija Divjak Mirnik (LMŠ). Po njenih besedah se Simoniti raje kot dialoga poslužuje "politike represije, kaznovanja brez ministra vrednih pojasnil in s prozorno argumentacijo".

Marko Bandelli (SAB) pa je med drugim izpostavil, da kultura ni bila upoštevana v nobenem svežnju protikoronske zakonodaje, čeprav so predlagali uvedbo bonov.

Na ministrstvu za kulturo so v odzivu za STA zapisali, da interpelacije uradno še niso prejeli, ko pa jo bodo, bodo vse očitke skrbno preučili in nanje tudi argumentirano odgovorili. "Objav o interpelaciji v medijih pa ne moremo komentirati," so še zapisali.

Interpelacija kulturnega ministra je tretja interpelacija, vložena v zadnjih dveh tednih. Stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so namreč ta teden vložile tudi interpelacijo ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, pred dvema tednoma pa interpelacijo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja. V mandatu aktualne vlade so bile sicer lani vložene še tri interpelacije. Uspešno sta ju prestala gospodarski minister Zdravko Počivalšek in notranji minister Aleš Hojs, medtem ko DZ o interpelaciji kmetijske ministrice Aleksandre Pivec ni glasoval, saj je pred tem odstopila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.