6. 8. 2021, 06:30 | Vir: STA

Poglejte, kako je vnukinja pisatelja Miška Kranjca počastila svojega dedka

Viktorija Kranjec

V Savinovem likovnem salonu v Žalcu so včeraj odprli razstavo Mankice Kranjec z naslovom Po stopinjah mojega deda. Razstava časti dedkovo življenje in njegovo bogato umetniško zapuščino ter hkrati slovenskega pisatelja javnosti prvič v takšnem obsegu predstavlja na zelo oseben in povsem edinstven način.

Razstava je povest o dobrih ljudeh, prijaznih vaseh, osamljenih razpotjih, prostranih njivah, skritih močvirjih in tistih poteh, po katerih je nekoč hodil njen dedek Miško Kranjec. Razstava predstavlja vpogled v življenje ob Muri in Prekmurje. Mankica se je prelevila v pričevalko tistih časov in se preizkusila v dokumentiranju podob drobnih vsakdanjosti.
 
Iskrivo premišljen koncept postavitve 30 fotografij v starih lesenih okvirjih pa enkratno dopolnjuje z navedki iz Kranjčevih knjig in zapisanimi spomini njenega očeta Matjaža.
 
Kranjec je pisal črtice, socialne poveste, kmečke povesti, novele in reportažne ter partizanske romane. Po njegovih delih so posneli nekaj filmov, ki jih morda poznate. To so Strici so mi povedali, Povest o dobrih ljudeh, Življenje o močvirju in drugi. Pomembno je omeniti, da je Kranjec edini slovenski umetnik, ki je za svoje delovanje prejel kar tri Prešernove nagrade, kar je pohvale vredno.
 
Mankica Kranjec je slovenska fotografinja, ki na svojih umetniških popotovanjih skuša odkriti tisto, kar je mnogim pogledom pogosto zastrto, svojim fotografskim projektom pa rada vdihuje nekaj drugačnega in svetovljanskega. Mankica je prejemnica številnih mednarodnih nagrad, podpisala pa se je pod mnoge fotografske projekte doma in v tujini.
 
Razstavljala je na več kot 35 samostojnih in skupinskih fotografskih razstavah v Sloveniji, ZDA in drugod po svetu. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol