22. 2. 2023, 09:00 | Promocijska objava

Vodič za izbiro pohodnega nahrbtnika

promocijska fotografija

Vsak pravi pohodnik ve, da je dober pohodni nahrbtnik vreden vsaj toliko kot čevlji, ki ne žulijo in v katerih korak tudi po več urah hoje ostaja lahkoten. Kar pa ne pomeni, da zna izbrati najustreznejšega.

Nemalokrat se namreč zgodi, da prej kakor funkcionalnosti oziroma svojim potrebam pozornost namenimo dizajnu, barvi in velikosti, to pa je seveda povsem zgrešeno.

V trgovini Vita Pro Shop, generalnemu zastopniku več svetovno priznanih znamk športne opreme za Slovenijo – med drugim Deuter, Smith, One Way, Polaroid –, smo prav zato na enem mestu zbrali vse informacije, ki zadevajo izbiro pohodnega nahrbtnika. 

Zavedamo se, da je dandanes zaradi napredka tehnologije in številnih dodatkov nakup pravega vse prej kakor lahko opravilo. Če pa k temu dodamo še zavedanje, da pohodni nahrbtnik nemalokrat prenašamo ves dan in z istim modelom na ramah osvajamo vrhove več let, izbira pravzaprav šele postane zares zapletena.

Čemu torej posvetiti pozornost pri nakupu pohodnega nahrbtnika?

Osnovno pravilo: pohodni nahrbtnik naj bo praktičen, zmogljiv, stabilen in udoben. Če je prevelik, ga večino časa nosimo na pol praznega, kar nima prav nobenega smisla, ali pa vanj naložimo vse tisto, za kar bi bilo res bolje, da pustimo doma. 

promocijska fotografija

Nasprotno nas premajhen pohodni nahrbtnik žuli, v njem težko najdemo, kar iščemo, predvsem pa ta, kot radi rečemo, poka po šivih, zaradi česar nazadnje zdrži manj časa kot bi lahko. Prav zato je najpomembnejša …

Prostornina oziroma volumen

Vprašanja, ki si jih je ob tem nujno zastaviti, saj gre za najpomembnejšo lastnost nahrbtnika, se glasijo: na kakšne pohode najpogosteje odhajam? 

Gre za enodnevna osvajanja vrhov, večdnevna pohajkovanja po gorah ali trekinge? V kakšnih vremenskih razmerah se podajam v gore? So pohodi moja izbira izključno poleti ali se nanje odpravljam v vseh letnih časih? Kam odhajam, kakšno je tamkajšnje vreme in, enako pomembno, kakšen je namen nakupa pohodnega nahrbtnika?

Če smo pohodnik, ki se odpravlja na enodnevne pohode, izberimo nahrbtnik prostornine do 29 l. Gre za manjše ali srednje velike pohodne nahrbtnike, ki so lahki, priročni in v nobenem pogledu ne ovirajo hoje. 

V kolikor v gorah občasno prespimo, bo za nas primernejši nekoliko večji nahrbtnik, med 30 in 49 l, poleg tega prav tako primeren za vse tiste, ki potrebujemo univerzalni nahrbtnik, ker hodimo, smučamo, plezamo ter tečemo. Pri tem bodimo edino pozorni, da ima izbrani model podloženo hrbtišče in da ponuja možnost pritrjevanja opreme.  

promocijska fotografija

Tisti, katerih način življenja so večdnevni pohodi in trekingi, pa izberimo pohodni nahrbtnik nad 30 l (do 50 l za vikend pohode, do 80 l za tedenske).

Kljub ustrezno izbrani prostornini ni nujno, da se pohodni nahrbtnik prilega našemu telesu. Pomembna je namreč tudi …

Velikost hrbtišča

Ali je nahrbtnik udoben ali ne odloča hrbtišče, ki se mora oprijeti hrbta oziroma mora temu ustrezati velikost okvirja nahrbtnika. 

Za to obstajajo priporočila, na temelju katerih lahko dolžino svojega hrbta izmerimo, pri čemer je treba upoštevati linijo med najvišjim vretencem, ki se pri sklanjanju naprej izboči (C7), ter mestom tik nad zadnjico. 

V kolikor namerimo dolžino hrbta med 40 in 50 cm, bo za nas najprimernejši S pohodni nahrbtnik, če med 45 in 55 cm M, če med 50 in 60 cm pa L nahrbtnik.

V pomoč nam je lahko, da mora zgornja linija bočnega pasu sovpadati z vrhom boka. Da bi to preverili, je najbolje, da pohodni nahrbtnik povsem razrahljamo in si ga prav takšnega oprtamo na rame, nato pa zapnemo in zategnemo bočni pas, da ta objame boke, naramnice, ki se morajo prilegati obliki telesa, ter nazadnje prsni pašček. 

Roke morajo ves čas ostati povsem svobodne, nahrbtnik pa pritrjen na telo, saj bo tako nameščen omogočal 70 % nošnjo teže na bokih (na ramenih namreč nosimo le 30 %).

Danes ima večina pohodnih nahrbtnikov anatomsko oblikovano, zračno hrbtišče, ki zmanjša vlažnost in zagotavlja kroženje zraka ter odvajanje toplote. 

Znamka Deuter ob tem hrbtišča ločuje na unisex, SL (namenjen ženskam) in EL (extra long, za moške, višje od 185 cm), razlika pa ni opazna le v dolžini hrbtišča, temveč (v primeru modelov z oznako SL) tudi konično oblikovani pasni zaponki ter ožjih naramnicah S oblike.

Ko enkrat izberemo pohodni nahrbtnik ustrezne prostornine in našemu telesu primerno hrbtišče, se velja posvetiti dodatni opremi, še prej pa izbrati …

Način polnjenja oziroma odpiranja

Obstajata dva načina odpiranja/polnjenja pohodnih nahrbtnikov: 

● top-load, klasičen način, ki se ga odpira z vrha, in 

● front-load, ki ga je poleg tega mogoče odpreti s prednje strani

Prvi so praviloma lažji, preprostejši, a trpežnejši. Namenjeni so hitrim vzponom in krajšim pohodom, medtem ko drugi nudijo možnost precej boljše organizacije stvari ter posledično preglednosti. So vsestranski, imajo pa to slabost, da se zadrga zelo rada dokaj hitro uniči. 

promocijska fotografija

Ne glede na to je skoraj nujno, da ima pohodni nahrbtnik dežno prevleko. Večina ima to že priloženo, če je izbrani model nima, pa je dežno prevleko ustrezne velikosti mogoče dokupiti.

Dodatna oprema

Preden se odločimo za nakup nahrbtnika, ki nam ustreza glede na doslej opisane kriterije, preverimo, iz kakšnega materiala je ta izdelan (ali je nepremočljiv), ali so njegove naramnice dovolj podložene, da nas ne bodo žulile, so te ergonomsko oblikovane in nastavljive ter ali se bočni pas prilega medenici

Le na ta način bo pohodni nahrbtnik razbremenil ramena in prenesel težo na boke, zaradi česar se bomo med hojo počutili lahkotne ter svobodne.

Ko smo povsem prepričani v udobje izbranega nahrbtnika, je čas za pregled dodatne opreme, kamor sodi večje število (manjših) žepov za boljšo organizacijo predmetov, vključno z raztegljivim stranskim žepom in z raztegljivim sprednjim mrežastim žepom, dodatno držalo na vrhu za lažji dvig in prestavljanje, zanka, na katero je mogoče pritrditi pohodne palice (ali cepin, čelado in drugo opremo) ter notranji predal (za mokra oblačila).  

promocijska fotografija

Dandanes je skoraj obvezna tudi združljivost pohodnega nahrbtnika z mehom za vodo.

Ker se v trgovini Vita Pro Shop, kjer se že tri desetletja ukvarjamo z vele in maloprodajo športne opreme, vsakodnevno srečujemo s svetovanjem pri nakupu pohodnih nahrbtnikov, vemo, kako pomembno je, da nahrbtnik zadosti prav vsaki potrebi uporabnika. In četudi je dandanes mogoče dokupiti tako rekoč vsak pripomoček, je združljivost najboljša, če gre za istega proizvajalca. 

Prav zato naši prodajalci vsakemu pohodniku svetujejo: premislite še enkrat, pohodni nahrbtnik ne kupujete le za naslednji pohod, poleg tega pa bodo (vsaj delno) od njega odvisna vaša doživetja s poti!