22. 3. 2019, 07:14 | Vir: STA

Voditelji članic EU dosegli dogovor o preložitvi brexita

Profimedia

Voditelji članic EU so po preigravanjih različnih scenarijev le dosegli dogovor o preložitvi brexita, načrtovanega 29. marca. V primeru potrditve ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu prihodnji teden se preloži do 22. maja, brez potrditve pa do 12. aprila ob pričakovanju, da se Britanci do takrat izrečejo o nadaljnjih korakih.

"EU 27 se soglasno strinja o odzivu na zahteve Združenega kraljestva," je tvitnil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in sporočil, da se bo srečal še z britansko premierko Thereso May, ki je čakala na odločitev voditeljev sedemindvajseterice.

Kmalu zatem je Tusk na novinarski konferenci sporočil, da so tudi z Mayevo dosegli dogovor. V primeru potrditve ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu prihodnji teden se voditelji članic unije strinjajo o preložitvi brexita do 22. maja.

"Če potrditve ločitvenega sporazuma prihodnji teden ne bo, se Evropski svet strinja o preložitvi do 12. aprila in pričakuje, da Združeno kraljestvo do takrat nakaže pot naprej v preučitev Evropskemu svetu," še piše v sklepih.

EU je tako opredelila dva scenarija preložitve, njeno trajanje pa bo odvisno od razvoja dogodkov v britanskem parlamentu. V praksi to pomeni, da do 12. aprila vse možnosti ostajajo odprte: dogovor, brexit brez dogovora, dolga preložitev in preklic sprožitve 50. člena, s katero je Združeno kraljestvo zagnalo proces brexita, je pojasnil Tusk.

12. april je po Tuskovih besedah ključen datum za Združeno kraljestvo, da se odloči, ali bo izvedlo evropske volitve. Če jih ne bo, dolga preložitev avtomatsko postane nemogoča, je poudaril. Na vprašanje, kako dolga je dolga preložitev, je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker odgovoril: "Do skrajnega konca."

V EU ob tem ponavljajo, da izstopnega sporazuma, dogovorjenega novembra lani, ni mogoče odpirati, ter izpostavljajo, da mora biti kakršnakoli enostranska zaveza, izjava ali drugo dejanje skladno s črko in duhom izstopnega sporazuma.

Pozivajo tudi k nadaljevanju priprav na brexit brez dogovora. Juncker je izrazil upanje, da bo dogovor dosežen, a poudaril, da je unija pripravljena na vse.

Poleg tega so voditelji pričakovano potrdili dogovor britanske vlade in Evropske komisije iz Strasbourga o dodatnih zagotovilih glede spornega irskega varovala. Vzdušje je bilo po Tuskovih besedah "veliko boljše, kot je pričakoval". Juncker pa ga je opisal kot dobro.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.