9. 5. 2024, 12:45 | Promocijska objava

Vodnik za operacijo nosu

promocijska fotografija

Če že nekaj časa razmišljate o operaciji nosu, vendar ne veste, kje začeti, kje najti informacije, ki jih potrebujete, in katerega zdravnika ali kliniko izbrati, tukaj je kratek vodnik o tem, kako se pripraviti na operacijo nosu!

Kakšen je vaš idealni nos?

Da bi bil rezultat to, o čemer sanjate, je treba najprej natančno določiti lastne želje in pričakovanja, da jih lahko čim bolj jasno posredujete kirurgu in ugotovite, ali je takšne rezultate v vašem primeru mogoče doseči ali ne. Lastna analiza nosu je prva naloga pacienta in pomembno je, da nos gledamo kot osrednji del obraza, in ne ločeno. Osredotočite se na proporce obraza in razmerje čela, nosu in brade. Na ta način boste dobili najboljši vtis o dolžini in velikosti nosu v pogledu s profila. Večina pacientov je nezadovoljna z dolžino nosu in grbo, kar vpliva na celoten videz obraza. Profil nosu, to je nosna črta, je lahko oblikovan bolj plosko ali bolj konkavno, z blažjim ali izrazitejšim prehodom iz nosnega korena v konico.

Pri opazovanju nosu od spredaj je treba biti pozoren na širino nosne kosti, konico nosu in nosnic ter na to, ali je konica spuščena ali dvignjena. V zvezi s tem se lahko nos zoži v celoti ali le v določenih vidikih, kar vpliva na obseg posega. Poleg lepotnih korekcij je mogoče odpraviti tudi funkcionalne težave, kot je deviacija nosnega septuma, ki povzroča težave z dihanjem, ali neenakomerno črto nosu v pogledu od spredaj. Ko določite vse vidike, ki jih želite spremeniti, je koristno poiskati fotografije nosov, ki ustrezajo vašim željam. Pri brskanju po spletu je pomembno, da poiščete ljudi, ki imajo podobne obrazne poteze (ki so videti kot vi), s poudarkom na obliki obraza, razmerju čela, nosu in brade ter vrsti fiziognomije. Vendar je treba upoštevati, da se večina fotografij na internetu obdeluje v programih za urejanje ali pa ljudje nosijo ličila, kar močno vpliva na zaznavanje nosu in objektivne možnosti doseganja takšnega rezultata z operacijo.

Kako izbrati pravega zdravnika?

Brskanje po spletu, portalih in družbenih omrežjih nas danes zlahka pripelje do velike količine informacij, v nekaterih primerih pa nas lahko peščica podatkov odvrne in demotivira, tako da se odpovemo nadaljnjemu iskanju. Zato je koristno vnaprej določiti osnovne zahteve, na primer, ali ste pripravljeni potovati zunaj svojega mesta, soseske ali celo države? Bi raje opravili poseg diskretno in potovali sami ali bi raje imeli spremstvo in okrevanje preživeli s partnerjem, prijateljem ali družinskim članom? Koliko časa za okrevanje imate na voljo, si boste vzeli dopust ali odprli bolniško? Kakšen cenovni razpon za poseg se upošteva v vašem primeru?

Po tem je pomembno raziskati specialista za korekcijo nosu, njegova priporočila in kvalifikacije ter rezultate operacij, ki jih je opravil. Galerija s fotografijami pred posegom in po njem je odličen vir iskanja realističnih in izvedljivih rezultatov, zato, ko s pomikanjem po galeriji naletite na nosove, ki so vam všeč, fotografije shranite in jih pokažite zdravniku na pregledu. Po temeljiti preiskavi je čas, da se obrnete na izbrano kliniko, ki vam bo dala natančne informacije o celotnem protokolu, ceni rinoplastike in naročilu pregleda. Če ste zadovoljni s ponudbo, klinike, se dogovorite za posvet. Pregled v živo je ključnega pomena za izbiro kirurga, ki ga želite, saj boste tako lahko dobili vtis o zdravniku in videli, ali med vama vlada razumevanje in zaupanje.

Kako se pripraviti na pregled nosu?

Posvetovanja lahko pogosto potekajo na spletu, s fotografijami ali videoklici. Spletni pregledi so zelo dober prvi korak, pri katerem pacient dobi splošen vtis o kirurgu in osebju klinike ter prejme osnovne informacije o celotnem posegu. Prav tako imate tako možnost, da brez obveznosti in v večini primerov brezplačno zastavite kakršna koli vprašanja in razrešite morebitne dvome o operaciji nosu. Vendar ne pozabite, da nekaterih podrobnosti ni mogoče oceniti na ta način in jih je najbolje razpravljati in pregledati osebno. Med pregledom je mogoče najjasneje izraziti lastne želje in pričakovanja ter pridobiti strokovno mnenje zdravnika. Poleg tega je mogoče le pri pregledu v živo, v ambulanti, opraviti notranji pregled nosu in ugotoviti, ali obstajajo funkcionalne težave, tj. težave z dihanjem skozi nos, in ali je to mogoče popraviti med operacijo. Tako bo specialist pridobil jasen vpogled v splošno stanje in bo lahko predlagal najboljšo rešitev, ki ustreza vašemu obrazu, ter določil tehniko in način posega, s katerim boste dosegli optimalen rezultat.

Med pogovorom z zdravnikom in pacientom boste prejeli natančne informacije o predoperativnem posegu, poteku operacije in pooperativnem okrevanju. Prejeli boste tudi podrobna navodila za pripravo in preizkuse, ki jih je treba opraviti pred postopkom, ter za vse korake, ki sledijo. Ob koncu posvetovanja ostane le še rezervacija želenega termina.

Kako poteka dan operacije nosu?

Za dogovorjeno operacijo je treba priti na polikliniko na prazen želodec, s čistim obrazom brez ličil in udobno oblečeni. Za poseg je vedno najbolje obleči majico z gumbi ali zadrgo, da vam po posegu ni treba vleči oblačil čez glavo. Pacient ostane v kliniki približno šest ur, v tem času pa se v prvi uri in pol imajo končni dogovor s kirurgom in predoperativne priprave, čemur sledi poseg, ki traja približno eno uro, po katerem pacient tri ure počiva v polikliniki. Za lepotno korekcijo nosu se pacienta uvede v lokalno potencirano ali splošno anestezijo, operacija pa se lahko izvede z odprto ali zaprto tehniko.

Vrsta anestezije in način korekcije nosu se določita glede na posamezno situacijo, želje pacienta in priporočilo zdravnika. Po operaciji je pacient odpuščen na oskrbo na domu; če ste operirani zunaj kraja bivanja, je priporočljivo, da načrtujete bivanje v izbrani polikliniki od 24 ur do 4 dni, odvisno od obsega posega in razdalje vašega bivanja.

Koliko časa traja okrevanje po rinoplastiki?

Prva faza okrevanja traja teden do deset dni, po katerih lahko pacient normalno opravlja svoje dnevne dejavnosti in obveznosti. Izjemno pomembno je, da v zgodnjih fazah okrevanja, prvih treh do štirih dneh po posegu, pacient počiva v domači oskrbi in da se po navodilih kliničnega osebja ohladi predel obraza. Nato se tamponi odstranijo z nosu in v naslednjih štirih dneh, dokler se plesen ne odstrani iz nosu, lahko pacient začne opravljati lažje naloge in gre na primer na kavo ali kratek sprehod. Celjenje nosne kosti traja približno dva meseca in pacient v tem obdobju ne sme nositi očal, izogibati pa se je treba težkim fizičnim naporom, kontaktnim športom in neposredni izpostavljenosti soncu. V naslednjem letu je priporočljivo obraz zaščititi z visokim zaščitnim faktorjem (SPF 50+). Da bo okrevanje potekalo gladko in vodilo do idealnih rezultatov, upoštevajte vsa navodila in nasvete, ki ste jih prejeli neposredno od svojega kirurga in/ali osebja poliklinike.

Običajna praksa je, da se pacient naroči na pooperativni pregled po preteku dveh mesecev od operacije. Med kontrolo se opravi objektivna analiza doseženih rezultatov in primerjava fotografij pred posegom in po posegu rinoplastike. Po tem obdobju so se vse kostne strukture zacelile, pacienti pa se lahko vrnejo k vsem zasebnim in poslovnim dejavnostim ter uživajo v novem videzu svojega nosu!

promocijska fotografija

Strokovnjaka za rinoplastiko

Dr. Dinko in Rajko Tončić sta otorinolaringologa in estetska kirurga, ki sta tesno specializirana za vse korekcije nosu, vključno z estetsko rinoplastiko, funkcionalno operacijo nosu (septorinoplastiko), sekundarnimi in revizijskimi operacijami nosu in posttravmatskimi korekcijami ter nekirurškimi korekcijami nosu s filerji. V bogatih izkušnjah z več kot 30 let dela je skozi njune roke šlo več tisoč pacientov, vsako leto pa se v Polikliniki dr. Tončić opravi okoli 300 operacij nosu. Ker Poliklinika ponuja še vrsto drugih operacij in korektivnih posegov na obrazu in telesu, se pacienti pogosto poleg operacije nosu odločijo za korekcijo vek, liposukcijo brade, povečanje prsi ipd. Poleg kirurških posegov lahko vrhunske estetske rezultate dosežemo tudi z nekirurškimi tretmaji s filerji, PRP tretmajem z lastno krvno plazmo, mezoterapijo in drugimi tretmaji za izboljšanje kakovosti kože.

Za termin pregleda in posvetovanja v Polikliniki dr. Tončić vzpostavite stik z osebjem klinike po elektronski pošti toncic@toncic.net, na telefonski številki 01 461 8888, mobilni številki 095 519 1053 ali z izpolnitvijo obrazca na spletni strani.