28. 12. 2019, 10:40 | Vir: STA

Vojko Flis: "Delamo na boljših odnosih v UKC in nekateri so se začeli vračati!"

Andrej Seršen Dobaj/STA

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je velika ustanova, ki ima več kot 3000 zaposlenih in v njej se odnosov ne da zelo preprosto popravljati, je v pogovoru za sobotno prilogo Večera povedal direktor UKC Maribor Vojko Flis. A deloma se jim je to po njegovih besedah posrečilo in nekateri ljudje so se začeli vračati iz tujine.

Prvi mož mariborske bolnišnice je namreč ob nastopu mandata obljubil tudi ustavitev bežanja kadra zaradi neurejenih odnosov, za časnik pa je zdaj povedal, da so v tako veliki ustanovi zelo različni oddelki - nekateri imajo izvrstne medsebojne odnose, imajo pa tudi take, kjer odnosi niso najboljši.

Odnose popravljajo tudi s teambuildingi

"Trudimo se, da jih popravimo, deloma se nam je to posrečilo, v celoti pa ne. Sprejeli smo številne ukrepe, za katere vidimo, da so jih ljudje sprejeli dobro. Na tistih oddelkih, ki ne delajo tako dobro kot ostali, uvajamo t. i. teambuildinge in podobne ukrepe, da bi se ljudje izven delovnega okolja spoznali na drugačen način in ugotovili, da morebiti lahko delajo v boljšem delovnem okolju," je dejal Vojko Flis.

Čeprav po njegovem mnenju napredujejo, ne bodo zmogli v celoti zaustaviti odhajanja tistih, ki si želijo v tujino, kjer imajo veliko boljše pogoje za delo, ne le za plačilo. Vseeno pa se nekateri tudi vračajo. Po besedah Flisa sta na kardiokirurgijo prišla kirurga iz Belgije in Nizozemske, kar je tudi posledica boljšega vzdušja v hiši.

Prenova iztrošene opreme je prioriteta

Še ena težava UKC Maribor ob njegovem prihodu je bila iztrošena oprema, zato je prenova opreme ena od njihovih prioritet, saj lahko le tako ljudem v regiji ponudijo sodobne postopke zdravljenja. Ob tem je spomnil da so ljudje v tej regiji pomagali graditi bolnišnico s samoprispevki, česar v drugih delih države ni bilo, zato do njih čutijo tudi zaveze.

"Mi smo univerzitetni klinični center, terciarna ustanova, ki dela vrhunske medicinske storitve in je dolžna uvajati sodobne medicinske postopke. Edino, kar si želimo, je enakopraven status v državi," je dejal direktor UKC Maribor.

Ob tem je poudaril, da tudi hitre menjave na ministrstvu zdravstvu niso v korist, minister za zdravje Aleš Šabeder pa je na tem mestu zelo kratek čas, zato se mu ne zdi prav izpostavljati njega. Z ministrstvom se je namreč začel pogovarjati takoj, ko je prevzel vodenje bolnišnice, pa v teh letih ni dosegel veliko, a po njegovem mnenju se je začelo vsaj premikati.

Glede potrebnosti zdravstvene reforme Flis pravi, da se od zdravnikov zahteva, da so na tekočem s stroko, da se izobražujejo in obnavljajo licence, medtem ko se z zdravstvenim sistemom nihče ne ukvarja. Če je medicina v treh desetletjih naredila velik korak naprej, bi se moral po njegovem mnenju tudi sistem temu prilagajati.

Med vodstvom UKC Maribor in svetom zavoda zadnje čase prihaja do iskric, zaradi česar je nedavno odstopil tudi predsednik sveta Ljubo Germič. Flis odstopa v pogovoru za Večer ni želel komentirati, je pa dejal, da bi protislovni pogledi morali biti v demokratični družbi nekaj povsem običajnega. Ob tem bi si želel, da bi imeli s svetom zavoda isto vizijo, torej, da bi se klinični center v Mariboru razvijal v smeri zelo sodobne evropske bolnišnice.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.