A. B. | 30. 3. 2022, 18:51

Se lahko svetu zgodi največja lakota po drugi svetovni vojni?

Profimedia

Iz Združenih narodov prihaja opozorilo, da bo vojna na ukrajinskih tleh, če se bo nadaljevala, ustvarila "katastrofo vseh katastrof". Kako resne so napovedi o pomanjkanju hrane?


Prvi mož Svetovnega programa za hrano Združenih narodov, David Beasley svari, da je vojna ukrajinske kmete poslala na bojne linije, polja pa ostajajo neobdelana.

Ukrajina in Rusija svet oskrbujeta s 30 odstotki pšenice, 20 odstotki koruze ter med 75 in 90 odstotki sončničnega olja. K temu ne primore niti pomanjkanje gnojil iz Belorusije in Rusije, saj to še dodatno vodi k drastičnemu zmanjševanju ukrajinske letine za 50 odstotkov. 

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde opozarja, da nadaljevanje vojne v Ukrajini lahko pomeni še dodatno zvišanje cene energije in življenjskih stroškov Evropejcev. 

Beasley pa je dejal, da bomo zaradi vojne v Ukrajini soočeni z največjo prehransko krizo po drugi svetovni vojni. Kot je pojasnil bo vojna, če se bo nadaljevala, ustvarila "katastrofo vseh katastrof", saj bo vodila v lakoto, destabilizacijo držav in množične migracije. 

Zaenkrat pa se glede na besede Lagarde moramo zavedati, da: "Težave v dobavnih verigah bodo v določenih sektorjih še trajale," pri tem pa poudarila, da se s tem majnša tudi zaupanje potrošnikov. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol