14. 4. 2018, 10:33 | Vir: STA

Volilna napoved Dnevnika in Večera napoveduje hud spopad med Šarcem, Janšo in Židanom

profimedia

Volilna napoved časnikov Dnevnik in Večer poldrugi mesec pred parlamentarnimi volitvami kaže, da bo v prihodnjih tednih potekal oster boj za zmago med Listo Marjana Šarca, SDS in SD, iz tekme pa prav tako ni izključena SMC.

Rezultati ankete, ki jo je za oba časnika med 9. in 12. aprilom izvajala agencija Ninamedia, v njej pa je bilo anketiranih 1000 ljudi, so pokazali, da bi, če bi bile volitve to nedeljo, za Listo Marjana Šarca glasovalo 18,5 odstotka vprašanih, za SDS 18,3 odstotka, za SD pa 17,6 odstotka vprašanih. Za SMC bi glasovalo 12,3 odstotka vprašanih, sledijo pa Levica s 7,7 odstotka ter DeSUS in NSi s po sedmimi odstotki.

Medtem ko je pri SD, ki jo vodi Dejan Židan, delež volivcev po spolu takorekoč izenačen - le za malenkost so SD bolj naklonjene ženske kot moški -, sta Lista Marjana Šarca in SDS bolj moški stranki, saj bi zanje glasovalo več kot 60 odstotkov moških. Prav tako imata Šarčeva stranka in SDS Janeza Janše večji delež volivcev s podeželja kot SD. SMC so bolj naklonjeni moški kot ženske.

Križanja podatkov kažejo, da DeSUS privlači predvsem ženske, saj so skoraj štiri petine volivcev stranke Karla Erjavca ženskega spola. Nasprotno pa v strukturi volivcev Levice z več kot 70 odstotki krepko prevladujejo moški. Kar 96 odstotkov volivcev DeSUS je upokojencev, v starostnih skupinah do 45 let ga kot svojo volilno bazo ni navedel niti eden anketiranec. največji delež volivcev, mlajših od 30 let, dosega Levica.

Ostale stranke se po volilni napovedi Dnevnika in Večera ne bi uvrstile v parlament, saj ne dosegajo štiriodstotnega parlamentarnega praga. Za SLS bi glasovalo 2,8 odstotka vprašanih, za Dobro državo in SNS 1,7 odstotka, za Stranko Alenke Bratušek 1,3 odstotka, prav toliko bi jih glasovalo za Listo novinarja Bojana Požarja. Sledijo Združena desnica ter Lista Andreja Čuša in Zelenih Slovenije s po 0,7 odstotka, Združena Levica z 0,6 odstotka in Davkoplačevalci se ne damo z 0,4 odstotka.

Na vprašanje, ali se bodo udeležili parlamentarnih volitev, je pozitivno odgovorilo 55,2 odstotka vprašanih, 19,6 odstotka pa jih je odgovorilo, da se bodo volitev verjetno udeležili. Med vprašanimi se jih 15 odstotkov volitev zagotovo ne bo udeležilo, 4,5 odstotka se jih verjetno ne bo udeležilo, 5,8 odstotka vprašanih pa tega še ne ve.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.