28. 4. 2019, 21:20 | Vir: STA

Volitve v Španiji: Po neuradnih rezultatih so največ glasov dobili vladajoči socialisti

profimedia
Volitve v Španiji: Po neuradnih rezultatih so največ glasov dobili vladajoči socialisti (foto: profimedia)

Na današnjih predčasnih volitvah v Španiji so glede na prve projekcije slavili vladajoči socialisti, ki so osvojili 28,1 odstotka glasov oziroma med 116 in 121 sedežev v parlamentu. Sledi Ljudska stranka s 17,8 odstotka, kar pomeni med 69 in 73 poslancev. V parlament pa se je glede na izide projekcij uvrstila tudi skrajno desna stranka Vox.

Vzporedne volitve, ki jih je objavila španska javna radiotelevizija RTVE, so Voxu pripisale 12,1 odstotka glasov oziroma med 36 in 38 sedežev v parlamentu. Tako se je Vox kot prva skrajno desna stranka po padcu Francove diktature leta 1975 uvrstila v španski parlament.

Pred njo se je na tretje mesto po številu sedežev uvrstila liberalna stranka Ciudadanos, ki je osvojila med 48 in 49 poslanskih mandatov oziroma 14,4 odstotka glasov. Na četrtem mestu pa je medtem skrajno leva stranka Podemos, ki je osvojila med 42 in 45 mandatov, čeprav jo je podprlo 16,1 odstotka volivcev.

V Španiji se je ob 20. uri zaprla večina volišč na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah. Volilni upravičenci lahko svoj glas zaradi časovne razlike do 21. ure oddali še na Kanarskih otokih in na nekaterih voliščih po državi, ki so jih zaradi manjših zapletov odprli kasneje.

Volitve je zaznamovala visoka volilna udeležba, saj je do 18. ure glasovalo skoraj 60,72 odstotka volilnih upravičencev, kar je okoli 9,5 odstotne točke več od udeležbe do te ure na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2016, je po poročanju španskih medijev sporočila volilna komisija v Madridu. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.