28. 10. 2020, 15:59 | Vir: STA

Von der Leynova: Od aprila bi lahko imeli od 20 do 50 milijonov odmerkov cepiva na mesec

Profimedia

EU bi lahko imela po najboljšem scenariju od aprila prihodnje leto na voljo od 20 do 50 milijonov odmerkov cepiv proti novemu koronavirusu na mesec in obeta se, da bo lahko cepila 700 milijonov ljudi, je danes dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ob predstavitvi svežnja dodatnih ukrepov v boju proti covidu-19.

Po skrajno najboljšem scenariju, ki vključuje predpostavko, da je uspešen vsak kandidat za cepiva, ki jih razvijajo podjetja, s katerimi sodeluje EU, bi lahko imela EU v prihodnjem letu 1,2 milijarde odmerkov cepiv, je še dejala von der Leynova. Pri tem je izpostavila zavedanje, da ne bo vsak kandidat uspešen.

V EU si torej po njenih besedah obetajo, da bodo lahko cepili 700 milijonov ljudi, kar je več kot dovolj za EU in vključuje tudi odmerke za revne države po svetu.

Posebni svetovalec von der Leynove v boju proti pandemiji Peter Piot je ob tem izpostavil zaskrbljenost zaradi velikega, 25-odstotnega nezaupanja ljudi v cepivo. Opozoril je tudi, da cepivo ne bo čez noč spremenilo razmer in zagotovilo vrnitve v normalo. Na začetku bo še potrebna kombinacija ukrepov, na primer tudi nošenje mask.