2. 4. 2021, 21:17 | Vir: Avtomagazin

Voznik avtomobila zapeljal v varnostno pregrado ameriškega kongresa

profimedia

 Nov napad na ameriški kongres je v petek zgodaj popoldne po krajevnem času v Washingtonu zahteval življenje kongresnega policista in osumljenca, ki je s svojim avtomobilom povozil dva policista in se zaletel v varnostno oviro. Nato je izstopil in začel mahati z nožem, nakar so ga ustrelili drugi kongresni policisti v bližini.

Incident sta na novinarski konferenci opisala vršilka dolžnosti šefice kongresne policije Yogananda Pitman in šef washingtonske policije Robert Contee, ki vodi preiskavo napada. Pitmanova je javnost obvestila, da je eden od napadenih policistov podlegel ranam, drugi pa je v bolnišnici. Ranam je podlegel tudi osumljenec katerega imena ali motiva za napad še niso objavili.

Pitmanova je dejala, da osumljenca niso poznali oziroma imeli v kartoteki, prav tako ni znano ali je meril na kakšnega določenega kongresnika in ali je imel v vozili dodatno orožje. Contee je dejal, da nimajo nobenih znamenj, da bi šlo za teroristični napad oz. kaj bolj organiziranega.

Kot ponavadi so bila uvodna poročila o dogodku zmedena in napačna. Mediji so poročali o streljanju in oboroženem napadalcu, kar se je izkazalo za napačno. Za zdaj še ni nobenih informacij o tem, da bi bil napad kako povezan s 6. januarjem, ko so kongres zavzeli nasilni privrženci bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki se niso sprijaznili z njegovim porazom na demokratičnih volitvah.

Posledice napada Trumpovih privržencev so še vedno prisotne vključno s prisotnostjo nacionalne garde v bližini kongresa, ki je kmalu po napadi z avtomobilom in nožem zavarovala območje.

V napadu na kongres 6. januarja je umrlo pet ljudi, med njimi kongresni policist. Do sedanjega napada je prišlo nedaleč od vhoda v senatno stran kongresne palače, vendar pa senatorjev in kongresnikov zaradi praznikov trenutno ni v službi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.