7. 7. 2021, 12:08 | Vir: STA

Vozniki Mercedesov s skupinsko odškodninsko tožbo zoper Daimler

Tamino Petelinšek/STA

Zveza nemških potrošniških organizacij VZBV je v imenu lastnikov avtomobilov Mercedes-Benz vložila skupinsko tožbo zoper nemškega lastnika te avtomobilske znamke Daimler. Tožniki Daimlerju očitajo namerno manipuliranje z izpusti njihovih vozil, zato od njega zahtevajo odškodnino.

Vodja VZBV Klaus Müller je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil, da je bila tožba vložena na sodišču v Stuttgartu, kjer ima Daimler svoj sedež.

Nemški zvezni urad za motorna vozila (KBA) je že pred časom ugotovil, da je Daimler v proizvodnji več sto tisoč dizelskih avtomobilov Mercedes-Benz uporabil nedovoljeno tehnologijo prilagajanja izpušnih plinov. Skladno s tem je moralo podjetje ta vozila vpoklicati.

Daimler očitke ves čas zavrača. "Kljub uradnim vpoklicem Daimler še danes izpodbija navedbe, da je namerno manipuliral s številkami glede emisij izpušnih plinov," je danes dejal tudi Müller. Razplet na sodišču bo tako po njegovih besedah razjasnil dogajanje in ponudil odgovore lastnikom Mercedesov.

T. i. afera dieselgate je v Nemčiji izbruhnila leta 2015, ko je Volkswagen priznal, da je goljufal na testih izpustov svojih dizelskih vozil. Skupni stroški za koncern, povezani z afero, so že pred časom presegli 30 milijard evrov. Takoj so se sicer pojavili sumi, da so na podoben način manipulirali tudi drugi nemški avtomobilski proizvajalci.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.