E. Č. | 9. 5. 2023, 10:06 | Promocijska objava

Vprašanje, ki si ga zastavljamo vsi: "So zaradi umetne inteligence ogrožena naša delovna mesta?"

Adria Summit

Na letošnji konferenci Adria Summit so ugledni strokovnjaki iz različnih držav debatirali tudi o umetni inteligenci.

Ker se umetna inteligenca hitro razvija, se postavljajo vprašanja o prihodnosti dela, procesov in etike. Vidimo jo v filmih in literaturi, toda njena prisotnost je tudi v našem vsakdanjem življenju vse bolj otipljiva. Kakšen vpliv bo imela in kaj bo zamenjala ali spremenila?

Najpomembnejša ugotovitev

Na Adria Summitu so priznani strokovnjaki s področja obravnavali omenjena vprašanja v osmih panelnih razpravah. Od vpliva AI na naše življenje do prihodnosti kriptovalut, fintecha in Web 3.0 - vrh je raziskal vse ključne teme v digitalnem ekosistemu.

Adria Summit

Razprave so razkrile moč AI in kako nam lahko pomaga pri poenostavljanju nalog in povečevanju učinkovitosti. Najpomembnejša ugotovitev je bila, da moramo sprejeti AI in njen potencial ter biti pripravljeni se učiti in prilagajati.

Vprašanje, ki se pojavi v mislih vseh, ko se omeni umetna inteligenca, je: ali bom izgubil svoje delo?

"Ne boste izgubili svojega dela zaradi AI, razen če se ne boste pripravljeni učiti. Umetna inteligenca vam lahko pomaga skrajšati čas za naloge, ki trenutno vzamejo veliko vašega časa, vendar le, če ste pripravljeni razvijati," pravi Ivanka Novaković, glavna kadrovska direktorica Delta Holdinga.

Adria Summit

"Poiščite na internetu, koliko ljudi je izgubilo delo v trenutku, ko so bili konji zamenjani z avtomobili, koliko tisoč delovnih mest je izginilo in koliko milijonov delovnih mest se je pojavilo. Torej, ljudje bodo izgubili delo zaradi umetne inteligence, vendar se bo zaradi umetne inteligence pojavilo 30-krat več delovnih mest," je sklenil Dejan Cvetković, CTO Microsoft Development Centra v Srbiji. "Ne želim, da bi bili sproščeni. Želim, da razumete moč umetne inteligence in jo sprejmete, saj smo vsi videli njene rezultate, še posebej v zadnjih nekaj mesecih," je dodal.

Adria Summit

"Zdaj smo v fazi, kjer se učimo komunicirati s stroji, medtem ko oni komunicirajo z nami. Še do včeraj ste morali napisati kodo v nekem programskem jeziku, če ste želeli, da stroj nekaj naredi za vas, danes pa lahko vsak interaktira s strojem," poudarja Milan Gospic, direktor Microsofta v Srbiji. "Bodite pripravljeni se učiti in zbirati čim več relevantnih podatkov o umetni inteligenci, saj je to resnično tema prihodnosti," zaključuje Gospic na koncu.

Adria Summit

Adria Summit, ki je potekal od 3. do 7. maja, je združil skoraj 400 navdušencev poslovnih tehnologij iz desetih različnih držav. Konferenca je letos vključevala serijo osmih panelnih razprav, ki raziskujejo teme, kot so vpliv umetne inteligence na naše vsakdanje življenje, zrelost kriptovalut in vzpon fintecha in Web 3.

Adria Summit

Priznani strokovnjaki s področja so delili svoje vpoglede, nam dajajo vpogled v to, kako bi lahko prihodnost interneta in elektronskega poslovanja izgledala. Od najnovejših inovacij do najnovejših trendov v digitalnem ekosistemu, je Adria Summit vse zajel!