9. 4. 2021, 17:51 | Vir: STA

Fakultete bodo naj bi za nekatere študente odprla vrata v rdeči fazi, za večino v oranžni

profimedia

Vlada bo v okviru sprememb semaforja sproščanja ukrepov omogočila, da se študenti na vaje in seminarje ter izpite v omejenem številu vrnejo v rdeči, v večji meri pa v oranžni fazi, so se po navedbah Študentske organizacije Slovenije dogovorili na današnjem sestanku študentov s predstavniki pristojnih ministrstev ter NIJZ.

Študij bi v oranžni fazi potekal v hibridni obliki, kar bi omogočala študentom, ki iz različnih razlogov študiju v živo ne bi mogli prisostvovati, da bi še vedno lahko študirali na daljavo. Predstavniki ministrstva za zdravje so ob tem poudarili, da bodo za študente omogočili obvezno brezplačno samotestiranje na covid-19, kot je predvideno za učence in dijake.

Vodja svetovalne skupine ministrstva za zdravje Mateja Logar je na popoldanski novinarski konferenci pojasnila, da je bil predlog samotestiranja oz. hitrih testov za študente, tako za bivanje v študentu kot za predavanja in vaje, eden izmed predlogov. A zadeva je še v fazi usklajevanja oz. iskanja optimalne rešitve. "Odprte so še različne možnosti, nič še ni dokončno določeno," je dodala.

Kljub temu, da so študenti veseli ponujene roke sodelovanja in pripravljenosti na odpiranje fakultet, so od pristojnih pričakovali, da se bo študijski proces normaliziral nemudoma. Težko namreč razumejo, da se izobraževalni proces lahko izvaja na osnovnih in srednjih šolah tudi v trenutni epidemiološki situaciji, ob tem pa so dodatno ta teden priča katastrofalnim podatkom o duševnem zdravju študentov v času omejitve gibanja, so zapisali v sporočilu za javnost krovne študentske organizacije (ŠOS).

Veseli jih tudi pripravljenost Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in direktorata za visoko šolstvo na takojšnji sistemski pristop k reševanju problematike duševnega zdravja.

Izjemno pa so razočarani nad odnosom ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pri reševanju socialne problematike mladih in študentov. Poudarili so, da je bilo s strani ministrstva v ospredju naštevanje sprejetih "nezadostnih" ukrepov za študente v času epidemije, bolj kot pripravljenost sprejeti predloge za izboljšanje socialnega položaja študentov.

Na ministrstvu za delo se zavedajo stisk in posledic epidemije, ki je zelo prizadela tudi mlade in študente. Zato se trudijo reševati vsakega posameznika po zmožnostih in s sredstvi, ki so jim na voljo, so zapisali na spletni strani ministrstva.

V okviru programov socialnega varstva pozornost namenjajo tudi področju duševnega zdravja in programom za mladostnike v stiskah. Prav zaradi povečanja slednjih so se izvajalci socialnovarstvenih programov prilagodili razmeram. Pripravili so tudi dodatni javni razpis za najranljivejše.

Za izboljšanje materialnega položaja pa so v okviru interventnih ukrepov vsakemu študentu dvakrat izplačali solidarnostni dodatek v višini 150 evrov. Prav tako so dijakom in študentom, ki delajo s covidnimi bolniki, izplačali dodatek v višini 30 odstotkov urne postavke osnovne plače.

Z interventno zakonodajo so štipendistom zagotovili, da jim štipendij ne bo treba vračati. Po podatkih ministrstva povprečno mesečno število prejemnikov vseh štipendij v letu 2020 znaša 58.461, kar je za štiri odstotke več kot v letu 2019. Za državne štipendije je bilo lani namenjenih 71,8 milijona evrov ali 1,6 milijona več kot leto prej. Za Zoisove štipendije je ministrstvo letos namenilo dodatnih 500.000 evrov, so dodali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.