R.S. | 31. 10. 2023, 09:00

Vprašanje, ki bega: zakaj je vrečka čipsa vedno napol prazna? (Poznamo odgovor)

Profimedia

Več kot 70 odstotkov vrečke je pravzaprav prazne. 

Najbrž ste ob odprtju vrečke čipsa že večkrat doživeli razočaranje - vrečka namreč nikoli ni polna. Dodaten prazen prostor v vrečki pa ima svoj namen. Prazen del vrečke preprečuje, da bi izdelek izgubil svežino, prav tako preprečuje, da bi se krhki čips poškodoval.

Študija, ki jo je leta 2017 izvedla družba CDA Appliances, je pokazala, da je povprečno 72 odstotkov vrečke prazne, pri čemer za čips ostane le četrtina vrečke, poroča New York Post. Izkazalo se je, da prazen prostor v vrečki za čips ni samo zrak - gre za dušikov plin, ki naj bi preprečil, da bi se čips v embalaži zlomil. Prav tako prepreči izločanje zraka, zaradi katerega bi se čips hitreje pokvaril. O tem poročajo tudi uporabniki TikToka. 

@bobbymoore44 WHY BAGS OF CRISPS ARE HALF EMPTY! 😱 #fyp #facts #crisps ♬ original sound - Bobby Moore

Za to praznino obstaja celo ime - poimenovali so jo funkcionalna praznina. "Funkcionalna praznina se najpogosteje pojavlja v vrečkah, ki vsebujejo prigrizke. Teža izdelka je vedno točna," je za Vox povedal Robert Niemman, odvetnik iz San Francisca, ki se ukvarja s tožbami, povezanimi s hrano. 

"Dušikov plin ustvarja blažilni učinek, ki ščiti krhko vsebino paketa pred poškodbami," je dejal predstavnik Združenja proizvajalcev prigrizkov, oreščkov in hrustljavega peciva. "Embalaža se širi ali krči glede na temperaturo okolja, pri čemer plin, ki je v embalaži, zapolni večjo prostornino, ko je topleje, in manjšo prostornino, ko je hladneje." Avtorji študije iz leta 2017 so potrdili, da je zaradi dodatnega oblazinjenja v vrečki s čipsi prigrizek res trajal dlje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol