8. 1. 2021, 09:43

Vrednost bitcoina še naprej rekordno narašča. Kam bo šel kripto trg v prihodnje?

Shutterstock

Močan dvig vrednosti kriptovalute bitcoin vpliva tudi na celoten globalni trg kriptovalut. Tržna kapitalizacija vseh kriptovalut je danes tako presegla tisoč milijard dolarjev, navaja spletni portal Coinmarketcap, ki upošteva okoli 8200 kriptovalut.
 

Vrednost nekaterih kriptovalut je sicer bistveno manjša kot vrednost bitcoina. Ta najstarejša in najbolj poznana kriptovaluta je danes dosegla novo rekordno vrednost; njegova cena je presegla mejo 37.000 dolarjev, zanj je bilo treba na borzi Bitstamp odšteti tudi skoraj 37.800 dolarjev. Vrednost bitcoina v evrih pa je presegla 30.000 evrov.

Tržna kapitalizacija bitcoina je po podatkih portala Coinmarketcap trenutno pri nekaj manj kot 696 milijardah dolarjev.

Vrednost bitcoina raste že nekaj tednov; magično mejo 20.000 dolarjev je presegla 16. decembra. Toliko je bil bitcoin sicer vreden že konec leta 2017, a je nato v manj kot mesecu dni padel pod 10.000 dolarjev. Marca lani je tudi na kriptovalute vplival izbruh globalne pandemije covida-19, ko se je bitcoin spustil pod 4000 dolarjev. Od takrat se vztrajno ponovno krepi.

Zagovorniki kriptovalut te namreč vidijo kot varno zavetje, podobno kot zlato, kamor vlagatelji usmerjajo sredstva v času gospodarskih turbulenc. Zaradi fiskalnih in monetarnih ukrepov, ki jih vlade sprejemajo v času boja proti covidu-19, so trenutno manj privlačna vlaganja v klasične valute, kot je denimo dolar.

Ta se je danes dopoldne po srednjeevropskem času v primerjavi z evrom okrepil za 0,36 odstotka, potem ko je v luči napada na ameriški kongres nekoliko izgubil. Vendar pa je kongres pozneje vendarle potrdil zmago Joeja Bidna na predsedniških volitvah, kar ameriškemu gospodarstvu po navedbah analitikov prinaša nekaj dodatne stabilnosti, navaja agencija Reuters.

Kam bo šel kripto trg v prihodnje?

Robert Rolih, ustanovitelj podjetja Uspeh, bolj znanega po blagovni znamki Akademija Panta Rei, je na spletni strani businesstitans zapisal: 

"Pri investiranju ne obstajajo gotovosti. Obstajajo le verjetnosti. Mirno lahko rečem, da obstaja velika verjetnost, da se bo kripto trg v prihodnje zelo lepo razvijal. Kripto trg je v izjemnem vzponu, podprtim s “pametnim” institucionalnim denarjem. To je v čistem nasprotju s špekulativnim balonom, ki se je zgodil leta 2017/18. Bitcoin je postal zrelo, legitimno sredstvo, ki bo na trgu obstalo na dolgi rok. In čisto mogoče je, da bo svoj zmagovalni pohod nadaljeval tudi v letu 2021 in naprej.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.