7. 10. 2021, 12:09 | Vir: STA

Vremensko dogajanje krojijo dež ter ponekod močnejši veter in sneg

STA

Ob deževju, ki je zajelo Slovenijo, vremensko dogajanje ponekod krojita še močnejši veter in sneg. Meja sneženja se je ponoči občasno spustila do 1500 metrov nadmorske višine, predvsem na višje ležečih območjih piha močan veter. Burja in podrta drevesa predvsem na Primorskem ovirajo promet, na cesti čez Vršič je obvezna zimska oprema.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je zaradi burje prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo. Na regionalni cesti Vipava-Ajdovščina pa je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vsa vozila s ponjavami do osem ton.

Na glavni cesti Kobarid-Staro selo-Robič je promet na več odsekih oviran zaradi podrtega drevja. Prav tako na regionalni cesti Žaga-Kobarid, kjer promet ovira tudi kamenje na vozišču. Veter ovira promet tudi na Primorskem med Srminom in Kastelcem. Cesta Strmec-Mangart je zaprta zaradi zimskih razmer.

Težave zaradi vetra imajo tudi na Koroškem. Kot navaja center za obveščanje, so gasilci na območju slovenjgraške občine zaradi močnega vetra posredovali na dveh lokacijah na Legnu, kjer je veter odkril strešne kritine. Na cesti proti Kopam pa so dežurni delavci cestnega podjetja Voc Celje s ceste odstranili več dreves, zaradi trenutnih razmer pa je cesta od Legna do Kop zaprta za ves promet.

Posamezna drevesa je že v sredo veter podiral tudi na območjih občin Zreče, Koper, Jesenice, Naklo, Videm, Vipava in Vuzenica, aktiviranih je bilo sedem gasilskih enot. Prav tako so ponekod težave povzročale meteorne vode, udar strele pa je na območju Sežane poškodoval transformatorsko postajo.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so sunki vetra v gorah danes dosegli sto kilometrov na uro, v Bovcu do 80 kilometrov na uro. V gorah so razmere zimske, na Kredarici je zapadlo okoli 40, na Vršiču 15 centimetrov snega.

Po napovedih meteorologov bo tudi popoldne vetrovno, pihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Predvsem v vzhodni in južni Sloveniji bo deževalo, do petka zjutraj pa bo dež oslabel in čez dan postopno ponehal.

Do petka zjutraj bodo na izpostavljenih legah sunki burje na Primorskem dosegali hitrost med 100 in 120 kilometri na uro. Danes dopoldne pa je tudi v krajih nad okoli 700 metri nadmorske višine v vzhodni Sloveniji napovedan severovzhodni veter s hitrostjo okoli 70 kilometrov na uro, še opozarjajo na Arsu. Ta je zaradi močnejšega vetra za jugozahod države izdal oranžno vremensko opozorilo za danes ves dan, za severovzhod pa za danes dopoldne.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord