27. 6. 2019, 13:38 | Vir: STA

Vročinski val po Evropi: V Franciji, Španiji in Grčiji pričakujejo 40 stopinj Celzija!

profimedia
Vročinski val po Evropi: V Franciji, Španiji in Grčiji pričakujejo 40 stopinj Celzija! (foto: profimedia)

V delih Evrope se danes nadaljuje vročinski val. Nad 40 stopinj Celzija pričakujejo v Franciji, Španiji in Grčiji, vročina pa je malo popustila v Nemčiji. V Franciji so zaprte nekatere šole. V španski Kataloniji divja obsežen požar, ognjeni zublji pustošijo tudi v Grčiji vzhodno od prestolnice Atene.

Francoska ministrica za zdravje Agnes Buzyn je izrazila nezadovoljstvo, ker ljudje ne upoštevajo navodil in tečejo na prostem tudi med poldnevom in 14. uro. Prav tako je obsodila dejanja nekaterih staršev, ki za kratek čas med nakupovanjem pustijo svoje otroke v avtomobilih ali jim na soncu ne zagotovijo pokrival, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoska veriga hotelov Accor je do sobote omogočila dostop starostnikom do klimatiziranih avl v svojih hotelih. Nekatere šole v Franciji so zaradi vročine zaprte. Začasno so prepovedali tudi prevoz živih živali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V nekaterih delih Nemčije medtem primanjkuje pitne vode, v delih zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija pa so prebivalcem naročili, naj vodo uporabljajo samo za nujne stvari, sicer jim grozi 1000 evrov kazni.

V kraju Coschen v zvezni deželi Brandenburg v sredo namerili 38,6 stopinje Celzija. To je za 0,1 stopinje več od dosedanjega rekorda iz leta 1947, ko so v kraju Bühlertal v zvezni deželi Baden-Württemberg namerili 38,5 stopinje Celzija.

V sredo so zabeležili junijske vročinske rekorde še na Poljskem in Češkem, poroča britanski BBC.

V italijanskem Milanu so oblasti na železniški postaji našle 72-letnega brezdomca, ki je umrl zaradi posledic vročinskega vala.

Na območju vzhodno od Aten je danes izbruhnil požar, zaradi katerega so evakuirali begunsko taborišče blizu pristanišča Lavrio. Gasilci s podporo letal v vročem vremenu poskušajo omejiti požar.

Ob visokih temperaturah je gozdni požar v sredo izbruhnil tudi v španski pokrajini Katalonija, kjer se je z njim čez noč borilo več sto gasilcev. Požar je do zdaj uničil več kot 5500 hektarjev gozda, še vedno pa ga niso ukrotili, poroča AFP. Nekaj kilometrov od požara stoji jedrska elektrarna Asco, ki pa naj ne bi bila ogrožena, ker vetrovi pihajo stran od nje. Evakuirali so okoli 30 ljudi, zaprtih pa je pet cest.

Meteorologi kot vzrok za vročino v Evropi navajajo vroč zrak, ki je prišel iz severne Afrike.

Po poročanju francoske meteorološke službe so v sredo izmerili rekordno povprečno temperaturo v mesecu juniju, ki je znašala 34,9 stopinj Celzija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.