21. 6. 2021, 08:51 | Vir: STA

Vročinski val se bo stopnjeval do četrtka, a kmalu za tem se bo verjetno začel že naslednji

Shutterstock

V začetku junija se je začelo meteorološko poletje, danes pa se s Sončevim obratom oz. solsticijem tudi koledarsko začenja poletje. Danes bo tako najdaljši dan v letu, noč pa najkrajša. Prvi poletni dan letos sovpada s prvim letošnjim vročinskim valom.

V nedeljo smo dosegli vrh letošnjega prvega vročinskega vala in temperature od 30 do okoli 35 stopinj Celzija bodo vztrajale še do srede, potem pa bo od četrtka do sobote malenkost manj vroče, je pojasnil meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Benedikt Strajnar. Predvidoma do četrtka bo po nižinah sredi dneva in popoldne tudi velika toplotna obremenitev, opozarjajo na Arsu.

Nad našimi kraji je območje visokega zračnega tlaka, ki se nekako razširja nad vzhodno Evropo, Balkanom in Sredozemljem. V teh dneh v naše kraje poleg tega še z jugozahodnim vetrom dobivamo toplo zračno maso iz Sredozemlja, tako da je dejavnikov, ki prispevajo k aktualnim visokim temperaturam, več, je pojasnil meteorolog.

Nekaj sto kilometrov zahodno od Slovenije pa je vreme bolj nestanovitno. "Dokler bomo mi na vzhodni strani tega procesa, bomo še nekako na toplem, potem bo pa nekje v petek, soboto tudi čez Slovenijo prišel malo bolj nestabilen in hladen zrak. Takrat bo tudi možnost neviht večja. Proti koncu tedna pričakujemo vsaj popoldneve malenkost bolj nevihtne, kot so zdaj," je napovedal Strajnar.

10-dnevna napoved za Slovenijo

Od petka do nedelje bo vročina malo popuščala, najvišje dnevne temperature bodo do okoli 30 °C. Povečala se bo možnost popoldanskih neviht. V začetku prihodnjega tedna se bo vročina predvidoma spet stopnjevala.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.