1. 8. 2018, 19:38 | Vir: STA

Vročinski val v Evropi: najhuje na Portugalskem, rdeči alarm tudi na Hrvaškem in v Italiji!

profimedia
Vročinski val v Evropi: najhuje na Portugalskem, rdeči alarm tudi na Hrvaškem in v Italiji! (foto: profimedia)

Številne evropske države se danes soočajo z vročinskim valom. Najtopleje je na Iberskem polotoku, kjer se je živo srebro povzpelo na 40 stopinj Celzija. Na Hrvaškem in v Italiji velja rdeče opozorilo zaradi vročine. Visoke temperature se nadaljujejo tudi v Nemčiji in Skandinaviji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Topel zrak v Evropo prihaja iz Afrike. Španska meteorološka služba je opozorila, da bo danes najbolj vroče v osmih provincah v Andaluziji na jugu države ter na območju v okolici Madrida. Danes so se temperature povzpele do 40 stopinj Celzija, v četrtek in petek bi lahko po napovedih vremenoslovcev dosegle celo 46 stopinj Celzija na jugozahodu Španije.

Na jugu Portugalske bi se lahko živo srebro v četrtek in petek povzpelo celo do 49 stopinj Celzija.

Vročinski val se danes nadaljuje tudi na Hrvaškem, zaradi česar ob obali Jadrana še naprej velja rdeče opozorilo zaradi visokih temperatur. Najvišje temperature, 37,7 stopinje, so po podatkih hrvaškega državnega hidrometeorološkega zavoda (DHMZ) danes ob 15. uri izmerili v Senju.

DHMZ opozarja, da se je treba v skladu z navodili zdravstvenih služb zaščititi pred vročinskim valom, še posebej pa je treba zaščititi otroke in starejše. Svetujejo predvsem izogibanje soncu med 10. in 17. uro.

V Italiji so za danes in četrtek razglasili najvišje, rdeče opozorilo v več mestih na severu in v osrednjem delu države. Danes rdeči alarm velja v Bolzanu, Bologni, Campobassu, Firencah, Genovi, Perugii, Pescari in Rietiju, v četrtek pa že skupno v 18 mestih, med drugim v prestolnici Rim, v Trstu in Benetkah, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Po napovedih vremenoslovcev bodo na Apeninskem polotoku tople tudi noči s temperaturami od 25 do 27 stopinj Celzija v mestih in ob obali.

Visoke temperature se nadaljujejo tudi v Nemčiji, ker so v torek izmerili najtoplejši dan v letošnjem poletju. V mestu Bernburg na vzhodu Nemčije se je živo srebro povzpelo do 39,5 stopinje Celzija, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po napovedih nemških vremenoslovcev bo danes do 37 stopinj Celzija, pričakovati pa je tudi nevihte, ki naj bi prizadele posamezne kraje od jugozahoda do severovzhoda Nemčije.

Tudi v Skandinaviji so temperature precej višje, kot je običajno za sever Evrope. Po podatkih portala Severe Weather so v nekaterih delih Norveške v torek izmerili do 31 stopinj, na jugu Švedske celo do 34 stopinj, na severu in v osrednjem delu Finske pa do 32 stopinj. Na Norveškem so za danes napovedane ohladitve, na jugu Švedske in na Finskem pa naj bi popoldne znova zabeležili več kot 30 stopinj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.