A. B. | 17. 3. 2022, 21:37

Vsako minuto Ukrajino zapusti 55 otrok

Begunske matere v Ukrajini.

Profimedia

Po podatkih Unicefa vsak dan ostane brez doma več kot 75 tisoč ukrajinskih otrok. Od začetka vojne je skoraj vsako sekundo en ukrajinski otrok postal begunec.

Zaradi strahu skrušene matere, ki so za seboj pustile ne le svoj dom, temveč tudi može, največ pozornosti posvečajo temu, da so na varnem njihovi otroci. "Peljali smo se mimo Kijeva, bilo je zares strašljivo. Ko smo potovali po tej regiji, smo začeli moliti, težko je bilo," je zaupala Katerina, begunka iz Kirovograda, kot poroča 24ur.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alfonso Lozano (@alfonfon_lozano)


Otroci iz sirotišnic in rejniških družin so še posebej ranljivi, saj je v procesih evakuacij velika nevarnost, da bi postali žrtve trgovine z ljudmi. Nič manj ujeti niso niti novorojenčki nadomestnih mater, saj zaradi zaprtega zračnega prostora nad Ukrajino starši preprosto ne morejo ponje. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UNICEF (@unicef)

Vsi, ki so zmožni pomagati iščejo načine, kako jih zaščiti. Med njimi je tudi ena izmed medijskih hiš v Kijevu, ki je zatočišče zagotovila kar 20 dojenčkom nadomestnih mater. Varuška novorojenčkov v kijevskem zaklonišču pravi: "Razumeti morate, to je vojna. Letališča so zaprta, zato njihovi starši preprosto ne morejo priti ponje," poroča 24ur. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord