D.H. | 1. 6. 2020, 13:34

Vse, kar morate vedeti o Georgeu Floydu (aretaciji in smrti, ki je vodila do protestov)

Profimedia

Začelo se je s klicem na policijo. 25. maja, okoli osme ure zvečer, je prodajalec trgovine na aveniji Chicago Avenue South prijavil kupca, ki je skušal plačati s ponarejenim bankovcem za 20 dolarjev. Prva sta na lokacijo prispela policista Thomas Lane in J.A. Kueng. Ne vedoč, da bosta v naslednjih minutah priča dogodku, ki bo Ameriko pognal v plamena.

Aretacija in smrt

Prodajalec je v klicu na policijo povedal, da je storilec po neuspelem poskusu plačila s ponarejenim bankovcem zapustil trgovino in da sedaj sedi v avtomobilu, parkiranem na ulici. Policista Thomas Lane in J.A. Kueng sta zato ob prihodu nemudoma pristopila k avtomobilu, v katerem je sedel George Floyd, se začela z njim pogovarjati, nato pa je policist Lane potegnil pištolo, jo nameril proti vozniku in mu ukazal, da pokaže roke.

Ko je Floyd položil roke na volan, je policist pospravil pištolo in ukazal vozniku, da izstopi iz vozila. V policijskem poročilu je zapisano, da se je Floyd sprva »upiral namestitvi lisic«, ko pa so mu jih nadeli, se je umiril. Policist Lane ga je posedel na tla, ga vprašal po imenu in mu razložil, zakaj so ga aretirali.

Policista sta ga nato pospremila do policijskega avtomobila. Floyd je tedaj nenadoma otrpnil, padel na tla in začel govoriti, da je klavstrofobičen. Okoli 20:15 sta se na kraj pripeljala še dva policista: Derek Chauvin in Tou Thao.

Vsi štirje policisti so neuspešno skušali Floyda spraviti na zadnji sedež policijskega avtomobila. V poročilu piše, da Floyd ni želel prostovoljno vstopiti v avtomobil, prerival se je s policisti, namenoma padal na tla in začel govoriti, da ne more dihati.

Policisti so ga potem skušali posedeti na sovoznikov sedež policijskega avtomobila, ko ga je Chauvin nenadoma potegnil iz avtomobila, da je Floyd padel na tla. Floyd je bil ves ta čas vklenjen. Ko je bil Floyd na tleh, sta dva policista pridržala njegove noge, Chauvin pa se je z levim kolenom naslonil na hrbtni del Floydovega vratu. Ura je bila 20:19.

Kaj se je potem dogajalo naslednjih osem minut, je bilo ujeto na policijsko kamero, mučni posnetek pa je hitro zaokrožil po spletu in sprožil odzive ogorčenja z vseh koncev sveta. Posnetek si lahko ogledate tule. V teh ključnih zadnjih minutah Floyd večkrat reče: »Ne morem dihati«, »mama« in »prosim«, a se policisti za to ne zmenijo. »Govoriš čisto v redu,« vmes komentira eden od policistov. »Ga obrnemo na bok,« po nekaj minutah vpraša policist Lane, a Chauvin odvrne, da bo Floyd ostal tako, kot ga imajo.

Ob 20:24 se George Floyd neha premikati.

Ob 20:27 policist Chauvin umakne koleno s Floydovega vratu.

Na lokacijo je poklicano reševalno vozilo, ki Floyda odpelje v bolnišnico Hennepin County Medical Center, kjer je kmalu po prihodu proglašen za mrtvega.

Kdo je bil George Floyd

Če se je v mladih letih zdelo, da je George Floyd na dobri poti do uspešne športne kariere v ameriškem nogometu, je njegovo življenje zavilo na stranpoti leta 2007, ko je bil v Houstonu obtožen oboroženega ropa in vloma. Leta 2009 je začel služiti petletno zaporno kazen.

Leta 2014 je zapustil ženo in danes šestletno hčerko ter se iz Houstona preselil v Minneapolis.

Zadnja leta je bil 46-letni George Floyd redar v lokalu Conga Latin Bistro, od koder pa je bil po zaprtju lokala zaradi ukrepov za zajezitev epidemije odpuščen. Visok je bil kar 198 cm, zato je bil med prijatelji znan kot 'Big Floyd'. Lastnik lokala, kjer je delal, je rekel, da je bil večni veseljak. »Včasih je nerodno zaplesal samo zato, da je nasmejal ljudi. Poskušal sem ga naučiti, kako plesati, ker je imel zelo rad latinsko glasbo, ampak ni šlo. Je bil previsok zame.«

Na tem mestu je zanimivo tudi dejstvo, da je v tem lokalu, kjer je bil George Floyd zaposlen, v nočni izmeni delal tudi policist Chauvin. Ja, Floyd in Chauvin sta bila tehnično sodelavca. A ker je Floyd delal kot redar v notranjosti lokala, Chauvin pa je kot policist izven uradnih ur delal pred lokalom, lastnik lokala ne more potrditi, da sta se Chauvin in Floyd dejansko poznala.

Situacija z epidemijo je Floyda močno prizadela. Poleg službe v lokalu je bil kot tehnološki višek odpuščen tudi iz druge službe, kjer je vozil tovornjak.

Njegove zadnje besede, »ne morem dihati«, so danes vodilni klic protestnikov, ki jih je smrt Georgea Floyda na vseh koncih Združenih držav pognala na ulice.

Policisti odpuščeni, preiskava v teku

Naslednji dan po incidentu je župan Minneapolisa Jacob Frey oznanil, da so bili vsi štirje udeleženi policisti odpuščeni. »To je pravilna odločitev,« je dodal.

Na zasedanju mestnega sveta, ki je bilo v živo prevajano tudi na Facebooku, je bilo jasno povedano, da je tehnika pridržanja, ki jo je uporabil policist Chauvin, nedovoljena. »To ni tehnika, ki se jo naši policisti učijo,« je povedal župan Frey. »Ni razloga, da se s takšno silo na vrat pridrži kogarkoli.«

V sredo so imena policistov sporočili javnosti: Derek Chauvin, Thomas Lane, Tou Thao in J. Alexander Kueng. Preiskavo dogodka sedaj vodi FBI. Dereka Chauvina je tožilstvo obtožilo umora tretje stopnje in uboja, čeprav mrliški preglednik še ni izdal uradnega razloga za smrt.

Družina se ne strinja z uradno preliminarno obdukcijo

Obdukcija se je zavlekla, ker se še čaka na rezultate iz laboratorija, zato je bilo izdano samo preliminarno poročilo. V tem poročilu je zapisano, da Floyd ni umrl od zadušitve, ampak da naj bi ključno vlogo igrale opojne substance v telesu. Po prvih informacijah uradne obdukcije se izkazuje tudi, da naj bi George Floyd imel pridružene bolezni, vključno z ishemično boleznijo srca in hipertenzijo (visok krvi tlak).

Floydova družina je zato preko odvetnika oznanila, da so najeli priznanega patologa Michaela Badena, ki bo izvedel neodvisno obdukcijo. »Ne preseneča nas, smo pa tragično razočarani nad preliminarnimi odkritji uradne obdukcije, ki jo je izdal mrliški preglednik,« je povedal Ben Crump, odvetnik družine Floyd. »Upamo, da to ne bo ustvarilo zmotne narative o razlogih, zakaj je umrl George Floyd.«

»Tisto, kar vemo, je zelo jasno,« pa dodaja Antonio Romanucci iz odvetniške firme Romanucci & Blandin, ki na primeru sodeluje v svetovalni funkciji. »George Floyd je bil pred srečanjem s policijo živ, po srečanju pa mrtev. Verjamemo, da obstaja zelo tesen stik med pretirano uporabo sile in njegovo smrtjo.«

Prosti včeraj tudi v Evropi

Protesti že šest dni potekajo po vsej Ameriki. Več kot 40 mest je uvedlo policijsko uro, nacionalna garda pa je bila aktivirana v 15 zvezdnih državah in Washingtonu D.C.. Ker so protesti v Ameriki marsikje prerasli v nasilne izgrede, evropska mesta, kjer so se te dni ravno tako začeli protesti zaradi jeze in skrbi v povezavi s smrtjo Georgea Floyda, pristopajo previdno.

Ljudje so se tako včeraj zbrali v Londonu in mirno protestirali proti nasilju in rasizmu ameriških policistov. Del demonstracij se je iz Trafalgarskega trga preselil pred ameriško ambasado. Mnogi udeleženci protestov so nosili maske z napisi 'Justice can't wait' in 'Black lives matter'.

Podobi protesti so se zgodili tudi na Danskem. Med hojo po ulicah Copenhagna so ljudje vzklikali 'No justice, no peace' (Brez pravice ni miru), s transparenti pa zahtevali pravico za Floyda in izražali podporo ameriškim protestnikom. Tudi v Copengagnu se je del protestov na koncu pomaknil pred ameriško ambasado.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.