13. 1. 2023, 16:34 | Promocijska objava

Vse tisto, kar je najlepšega v Ljubljani

Andrej Peunik

»Lépo je to, kar ustreza notranji duševni nuji,« je na vprašanje lepote odgovoril Vasilij Kandinski. Ta citat ruskega slikarja in sodobnika arhitekta Jožeta Plečnika si lahko izposodimo, da z njim povabimo na razstavo, ki prikazuje prav to – lepoto brezčasnosti Plečnikove arhitekture in lepoto aktualnosti njegovega ustvarjanja.

Lansko leto smo praznovali 150 let odkar se je v ljubljanskem predmestju Gradišče rodil arhitekt Jožete Plečnik. Po študiju in delu na Dunaju ter profesuri v Pragi, se je Plečnik leta 1920 preselil v Trnovo ter tam preživel 35 ustvarjalnih let. 

"Kadar rečemo Prešeren, mislimo na njegovo poezijo; kadar imenujemo Jakopiča, imamo v mislih njegova platna; kadar se pogovarjamo o Plečniku, nam stopi pred oči vse tisto, kar je najlepšega v Ljubljani: Tromostovje, Tivoli, tržnica ob Ljubljanici, Kongresni trg, Žale, Križanke in še in še." S temi besedami se je arhitektu Plečniku poklonil pesnik Ciril Zlobec. 

Danes si slovenske metropole brez številnih Plečnikovih stvaritev, vsega tistega, kar je najlepše v Ljubljani, nikakor ne moremo zamisliti. Že kratek sprehod skozi središče Ljubljane nam pokaže, kako je Plečnik pri oblikovanju mesta svoje poteze dobro premisli, jih spretno vtkal v obstoječe mestno tkivo in imel ob tem v mislih tudi nas, ljudi, ki v mestu živimo, delamo in ki imamo radi naše mesto lépo. 

Mesto navdiha, novih zgodb in zabave (za mlajše in mlade po duši), ki poteši naše duše, pa je tudi razstava Plečnik: metropola, kraj, vrt, ki je v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled do konca avgusta. Metropolitski doživljaj, ki ga ne smete zamuditi.