3. 1. 2018, 10:39 | Vir: STA

Vse več Američank si želi vstopiti v politično areno, da bi kljubovale Trumpu in njemu podobnim!

profimedia

Predsednik Donald Trump in izbruh škandalov spolnih napadov ter zlorab sta letos izjemno povečala interes žensk za kandidature na politične položaje v ZDA in to ne obeta nič dobrega republikancem na kongresnih in drugih volitvah novembra letos, kajti večinoma gre za demokratke.

Zadnji takšen velik val ženskih kandidatk se je zgodil leta 1992, ko je na predsedniških volitvah zmagal Bill Clinton. Takrat so šle v politiko zaradi jeze nad senatorji, ki so se znašali nad Anito Hill, ki je kandidata za vrhovnega sodnika Clarenca Thomasa obtožila spolnega nadlegovanja.

Takrat so bile ženske jezne tudi na demokrate, kot je bil senator Joe Biden, ki se je prav tako norčeval iz Hillove in ni verjel njenim obtožbam.

Tokrat je drugače, saj se je obtožbam na račun predsednika Donalda Trumpa lani pridružila poplava drugih obtožb proti vplivnim moškim iz celotne družbe, potem ko je izbruhnil škandal s producentom Harveyjem Weinsteinom, ki je razobesil umazanijo Hollywooda.

Predsednica organizacije Emily's List, Stephanie Schriock, pravi, da kaj takšnega še ni videla. Njena organizacija pomaga ženskam z informacijami glede kandidatur in pred volitvami leta 2014 se jih je na spletno stran oglasilo le okrog 960 žensk.

Prvi mesec dni po Trumpovi zmagi se jih je 1000, doslej pa skupaj že 26.000. Ženske pravijo, da so jezne in želijo nekaj narediti in sprašujejo kaj lahko naredijo. V največji meri gre za jezo nad predsednikom, njegovimi izjavami in političnimi potezami.

Američanke predstavljajo več kot polovico prebivalstva ZDA, vendar pa zasedajo le petino vseh sedežev zveznega kongresa, 20 odstotkov županskih položajev v največjih mestih in le šest od 50 guvernerskih položajev.

V kongresu je 50 demokratk in deset republikank, za ta položaj pa se sedaj uradno poteguje 183 demokratk in 14 republikank. Za 36 guvernerskih položajev, ki bodo novembra na tnalu volivcev pa se je prijavilo 49 demokratk in 28 republikank.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.