A. Kl. | 6. 3. 2022, 12:26

Vse več najemov Airbnb nočitev v Ukrajini - pa ne za bivanje, temveč v znak podpore!

Profimedia

Volja vedno najde pot: vse bolj priljubljen način pošiljanja denarja v Ukrajino z Zahoda je najemanje Airbnb nastanitev. Brez kakršnegakoli namena, da bi v njih zares bivali, seveda.

Kot poroča ameriška medijska hiša NPR, se je več Američanov odločilo, da bodo najeli nastanitev v Kijevu ali drugod v Ukrajini, s to malo gesto dobrodelnosti pa naredijo veliko za gostitelje, ki so s stopnjevanjem ruske invazije v vse hujši stiski.

Zamisel se je razširila po družbenih omrežjih, samo prejšnjo sredo in četrtek je bilo po poročanju omenjenega medija rezerviranih preko 61.000 nočitev z vseh koncev sveta, kar je po številkah, ki so ji zbrali pri Airbnb, naneslo skoraj dva milijona dolarjev.

Čeprav so se že pojavile kritike tovrstnega doniranja - češ da tisti, ki imajo stanovanja za oddajo na Airbnb, gotovo ne spadajo med najbolj pomoči potrebne Ukrajince, so nekateri izpostavili dodano vrednost takšnih dejanj zaradi neposredne povezave med ljudmi.

Profimedia

Kot je povedala ena od prejemnic tovrstne donacije - prek omenjene platforme sicer upravlja stanovanja tujih lastnikov, ki pa so se v aktualnih razmeram prihodkom odpovedali -, "ne gre le za denar, ampak tudi za podporo in vlivanje poguma", hkrati pa dobrotnike pozvala, naj sredstva namenijo tudi ukrajinski vojski.

Kot še pišejo pri NPR, so pri podjetju Airbnb, potem ko je vzniknil fenomen solidarnostnega najemanja stanovanj, tudi sami sprožil pobudo, s katero bi našli nastanitev za tiste, ki jo potrebujejo.

Ponudili bodo brezplačno kratkoročno bivanje do 100.000 begunecem iz Ukrajine, direktor Brian Chesky pa je povedal, da so prenehali z delovanjem v Rusiji in Belorusiji, ki invazijo podpira.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec