Aleš Cipot | 9. 7. 2020, 12:09

Vučić kar prek Instagrama na letalu: Letim v Pariz, da se borim za našo Srbijo

Instagram

V Beogradu in nekaterih drugih mestih po Srbiji so sinoči že drugi dan zapored potekali protesti proti novim ukrepom za preprečitev širjenja koronavirusa in proti predsedniku Aleksandru Vučiću.

Protesti so se začeli ob 18. uri in kmalu za tem prerasli v nasilje. Nekatere ekstremne skupine med protestniki so v policijo začele metali bakle in steklenice, policija pa je ostro odgovorila s solzivcem in po več kot šestih urah vzpostavila red v središču prestolnice. 

Na spletu krožijo posnetki brutalnega nasilja policije nad protestniki v okolici srbskega parlamenta, medtem pa je notranji minister Nebojša Stefanović na novinarski konferenci malo pred polnočjo povedal, da je bila policija žrtev nasilnih protestnikov.

Novi protesti so napovedani za danes ob 18. uri.

Foto in video protestov v sredo v Beogradu

Srbski predsednik Aleksander Vučić je danes na poti v Pariz državljanje nagovoril prek Instragrama.

"Dragi državljani. Obljubil sem vam, da bomo naredili red in mir, kljub huliganskim in kriminalnim napadom, ki smo jim bili priča in zaradi katerih smo vsi šokirani. Šokirani zato, ker niti leta 1941, ko so Novi Sad napadle fašistične enote, niso poškodovale mestne hiše. Nekaj posameznikov je to sinoči naredilo," je dejal Vučić.

Dodal je še, da "predaja ni bila nikoli opcija. Letim v Pariz, kjer se bom boril za našo Srbijo. Kmalu se vidimo, Srbija bo zmagala".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poruka predsednika Vučića građanima Srbije.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug je pred srbsko skupščino v Beogradu v sredo zvečer prišlo do spopada med protestniki, ki so vzklikali gesla proti Vučiću ter metali bakle, steklenice in kamenje, in policijo, ki je množico potisnila nazaj. V Novem Sadu pa so protestniki med drugim metali molotovke in kamenje na mestno hišo ter razbili okno.

Nezadovoljni državljani zahtevajo ustanovitev novega kriznega štaba za boj proti koronavirusu, v katerem politika ne bo imela besede. Oblastem očitajo, da so lagale o podatkih o obolelih in žrtvah covida-19. Zahtevajo tudi takojšnjo izpustitev pridržanih med torkovimi protesti, podatke o poškodovanih in objektivno poročanje javne radiotelevizije RTS.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.