21. 9. 2020, 11:25 | Vir: STA

Vzdolž zahodne obale avstralskega otoka Tasmanija nasedlo več kot 200 kitov

Profimedia

Vzdolž zahodne obale avstralskega otoka Tasmanija je nasedla jata več deset kitov, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa in drugih medijev naj bi se jih na peščeno obrežje ujelo kar okoli 250 ali celo več. Šlo naj bi za mrke pliskavke.
 

Na odročno, težko prehodno in zelo redko poseljeno območje pri kraju Macquarie Harbour so že prispeli policisti in prva ekipa reševalcev, posebej izurjenih za tovrstne naloge. Ti bodo ocenili, ali in kako je nasedle kite mogoče rešiti, nakar bodo tja še danes poslali dodatne reševalce z vso potrebno opremo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nek prebivalec bližnjega kraja Strahan je sicer za avstralske medije dejal, da je videti, kot da je več kitov v plitvi vodi že poginilo. Po poročanju lokalnih medijev naj bi jih poginilo že okoli 30.

Na Tasmaniji je sicer nasedanje morskih živali dokaj pogosto, vendar pa večinoma ne gre za tako množične primere, temveč posamezne živali.

V Avstraliji je zadnje dni odmeval primer kita grbavca, ki se je ujel v reko v narodnem parku Kakadu na severu Avstralije, polni krokodilov. Ujet je bil več kot dva tedna, nato pa se mu je ta konec tedna po zaslugi visoke plime in valov vendarle uspelo rešiti in zaplavati nazaj v morje.

Strokovnjaki so se sicer že pripravljali na reševalno akcijo, a bi ta predstavljala velik izziv. Gre namreč za ogromno žival in tudi prvi znani primer doslej, da je kit grbavec zaplaval tako visoko, kar okoli 30 kilometrov, po blatni reki.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.