3. 4. 2020, 19:55 | Vir: STA

Vzpodbudni vmesni rezultati pri razvoju cepiva proti covidu-19 v ZDA

profimedia

Znanstveniki z univerze v ameriškem Pittsburghu razvijajo cepivo proti covidu-19, ki po testiranju na miših kaže spodbudne rezultate. V telesu se namreč razvije tolikšna količina protiteles proti virusu sars-cov-2, ki bi lahko zadostovala za nevtralizacijo virusa.

Za razvoj cepiva uporabljajo pristop, v okviru katerega imunost spodbujajo z delci virusnega proteina, narejenega v laboratoriju. Pri tem so uporabili nov pristop za cepljenje, imenovan množica mikroiglic. Gre za neke vrste obliž s 400 "iglicami" iz sladkorja in delcev proteinov, ki se raztopijo v koži, kjer je imunski odziv najmočnejši, piše na spletni strani univerze.

Prednost tega cepiva je, da ga je mogoče izdelati v zelo velikih količinah. Poleg tega je lahko shranjeno na sobni temperaturi, tako da pri prevozu ali shranjevanju ni potreben hladilnik.

Pri testiranju cepiva PittCoVacc na miših so ugotovili, da so se protitelesa proti novemu koronavirusu razvila v dveh tednih po tistem, ko so ga vbrizgali. Miši sicer še niso spremljali dolgoročno. Vendar so miši pri cepljenju proti virusu mers-cov razvile dovolj protiteles za enoletno nevtralizacijo virusa. Trend razvoja protiteles proti sars-cov-2 je podoben, so zatrdili.

Pomembno je tudi to, da to cepivo ohranja učinkovitost tudi pri sterilizaciji z žarki gama, kar je ključna faza pri pripravi izdelka za uporabo pri ljudeh.

Raziskovalci pričakujejo, da bodo lahko klinično testiranje cepiva na ljudeh začeli v prihodnjih nekaj mesecih. Soavtor študije z medicinske fakultete na univerzi v Pittsburghu Louis Falo je pojasnil, da običajno testiranje na ljudeh traja eno leto ali še dlje.

"Smo v situaciji, kot je še ni bilo, tako da ne vemo, koliko časa bo trajal klinični razvoj," je poudaril. Dodal je, da bi ga lahko tudi skrajšali.

Članek o cepivu so objavili v spletni znanstveni reviji eBioMedicine, ki jo objavlja znanstvena revija The Lancet. To je prva študija o cepivu proti covidu-19, objavljena po pregledu s strani strokovnjakov, ki niso sodelovali pri sami študiji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.