29. 10. 2020, 20:41 | Vir: STA

"Evropa je žarišče pandemije, a karantena za celo državo mora biti skrajni ukrep"

Shutterstock

Urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo je danes posvaril, da bi morala biti karantena za celotno državo "skrajni ukrep" v boju proti novemu koronavirusu. Ob tem so sicer opozorili, da je Evropa znova žarišče pandemije.

Regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge je dejal, da sicer zapiranje družbe "preseka širjenje okužb v skupnosti in zdravstvenemu sistemu omogoči potreben prostor za to, da si opomore in okrepi". Vendar pa karantena terja visok davek. Med drugim škoduje duševnemu zdravju in gospodarstvu, okrepi pa se tudi nasilje v družini, je pojasnil.

"V luči tega nacionalne karantene obravnavamo kot skrajno možnost, saj zaobidejo še vedno obstoječo možnost, da vsi spoštujejo osnovne in učinkovite ukrepe," je poudaril. Ob hitrem porastu okužb je glede testiranja na novi koronavirus poudaril, da je treba oceniti, kam osredotočiti vire. "Testiranje in sledenje je treba prilagoditi tako, da bosta uporabljena ciljno za največji možen vpliv," je še dejal.

"Evropa je znova žarišče pandemije," je še izpostavil. Danes je število okuženih v 53 državah, ki sodijo v okvir evropskega urada WHO, preseglo 10 milijonov okužb, so sporočili iz urada. 

Evropske države v zadnjem času zaostrujejo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, saj se epidemiološke razmere hitro poslabšujejo. Med redkimi evropskimi državami, ki so se v jesenskem valu pandemije odločile za karanteno za celotno državo, sta Irska in Francija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.