10. 2. 2022, 07:00 | Vir: STA

WHO: Od odkritja omikrona umrlo pol milijona covidnih bolnikov

Xinhua/STA

Od odkritja koronavirusne različice omikron novembra lani je v svetu umrlo kar pol milijona covidnih bolnikov, je v torek opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V času, ko obstajajo učinkovita cepiva proti covidu, je to "več kot tragično", je poudaril visok uslužbenec organizacije Abdi Mahmud.

Kot je razkril v pogovoru, ki je potekal v torek v živo na družbenih omrežjih, so od konca novembra, ko je WHO omikron razglasil za skrb vzbujajočo različico, potrdili že 130 milijonov primerov okužbe in pol milijona smrti. Omikron, ki je zelo nalezljiv, je kmalu v veliki meri izrinil delto in postal prevladujoča različica novega koronavirusa v svetu.

"Medtem ko vsi govorijo, da je omikron blažji, pozabljajo na to, da je od njegovega odkritja umrlo pol milijona ljudi," je opozoril Mahmud po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Tehnična vodja WHO za covid-19 Maria Van Kerkhove je med drugim izpostavila, da je že samo število potrjenih okužb z omikronom "osupljivo", medtem ko je dejansko število še veliko višje. "V primerjavi s tem so prejšnji vrhovi videti skorajda ravni," je ponazorila. Opozorila je, da številne države še niso dosegle vrha omikronovega vala in izrazila zaskrbljenost, ker se število smrti že več tednov zapored povečuje. "Virus ostaja nevaren," je poudarila.

Sodeč po v torek zvečer objavljenem tedenskem epidemiološkem poročilu WHO je v minulem tednu zaradi covida-19 v svetu umrlo 68.000 ljudi, sedem odstotkov več kot v tednu pred tem. Se je pa število na novo potrjenih okužb zmanjšalo za 17 odstotkov na 19,3 milijona. Od tega so jih kar 58 odstotkov potrdili v evropski regiji, kjer so sicer zabeležili 35 odstotkov smrti. V ameriški regiji so medtem v minulem tednu zabeležili 23 odstotkov vseh novih okužb in 44 odstotkov smrti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord