A.B. | 7. 12. 2021, 15:42

Trumpovo 'čudežno zdravilo' in 'zgodovinska prelomnica' za zdravljenje Covida-19: pa je res?

Xinhua/STA
Terapija, s katero se je zdravil nekdanji predsednik Donald Trump, se imenuje 'koktejl protiteles'. (foto: Xinhua/STA)

Terapija, s katero se je zdravil nekdanji predsednik Donald Trump, se imenuje 'koktejl protiteles'.

Ko je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump pred dobrim letom dni in pol nagovarjal svetovne množice z besedami, da se je na polju medicine pojavilo 'čudežno zdravilo', pred katerim bodo v bitki s Covid-19 pokleknila še tako dobra cepiva, se je dvignila marsikatera obrv - a je bila javnost kljub temu pripravljena poslušati, o čem govori. Trump, ki je v letu 2020 zbolel za Covidom-19, se je takrat odločil za zdravljenje s posebno terapijo, ki se imenuje terapija z monoklonskimi protitelesi in spada v kategorijo zdravljenja s krvno plazmo prebolevnikov Covida-19, ki so razvili določeno stopnjo protiteles. Čeprav se je njegova klinična slika takrat izboljšala in s tem povečala zanimanje javnosti za tovrstno obliko zdravljenja, pa le-to po najnovejših podatkih ni priporočljivo za celotno populacijo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je na svoji uradni spletni platformi danes obelodanila rezultate dlje časa trajajoče študije, pri kateri je zamajala Trumpovo suvereno teorijo iz leta 2020 o 'čudežnem zdravilu' proti Covid-19 in 'zgodovinski prelomnici' na polju medicine.

Rezultati analize so namreč jasni: zdravljenje kovidnih pacientov z uporabo krvne plazme prebolevnikov - vsaj tistih, pri katerih se kaže blažji potek bolezni, ni priporočljiv.  WHO je na podlagi dosedanjih testiranj ugotovila, da z uporabo krvne plazme prebolevnikov pri osebah z blažjim potekom koronavirusne okužbe, ni opaziti večjih sprememb oziroma izboljšanja klinične slike. Neodvisna skupina strokovnjakov za razvoj smernic WHO je dosedanje testiranje opravila na 16 randomiziranih kontroliranih raziskavah, v katerih je doslej skupno sodelovalo 16.236 pacientov z blagim, hujšim in kritičnim potekom bolezni Covid-19. Rezultati njihovih raziskav so potrdili, da uporaba krvne plazme oseb, ki so že prebolele Covid-19, ne zmanjšuje potrebe po uporabi respiratorjev, poleg tega pa je tovrstna oblika zdravljenja zamudna in finančno precej obremenjujoča. 

Krvna plazma prebolevnikov torej ne pomaga osebam z blažjim potekom bolezni Covid-19: kako pa je s hujšo in kritično obliko obolenja? 

Dosedanje raziskave na to še vedno ne morejo ponuditi enotnega odgovora, zato bodo pod drobnogledom skupine neodvisnih strokovnjakov še naprej potekale randomizirane kontrolirane raziskave za ti dve podskupini obolevnikov. Infektolog Splošne bolnišnice Celje, Miha Simoniti, je o tovrstni obliki zdravljenja govoril v enem od svojih intervjujev v začetku letošnjega leta in dejal: ''Večini pacientov tovrstno zdravljenje ne prinaša koristi, a jih s tem izpostavimo neželenim učinkom zdravila. Zdravljenje s protitelesi prebolevnikov se uporablja praktično samo pri bolnikih z naravno ali pridobljeno motnjo imunosti, ki jim preprečuje, da bi razvili lastna protitelesa.''

V čem je bila torej posebnost terapije, o kateri je Donald Trump izrekal hvalnice? 

Nekdanji ameriški predsednik Trump se je zdravil s terapijo monoklonskih protiteles, kar pomeni, da so bila protitelesa proizvedena sintetično. Tovrstna oblika zdravljenja velja za izjemno drago in zamudno. V idealnih okoliščinah bi lahko s takšnimi protitelesi osebe zdravili že pred okužbo ali pa bi v njenem začetnem stadiju zagotovili hitro imunost. Na podlagi vseh dosedanjih raziskav pa že vemo, da je vsaka okoliščina in potek bolezni zgodba zase, zato v tem primeru ne moremo govoriti o idealnih okoliščinah ali o varnosti tovrstne metode zdravljenja. 

Dejstvo je, da je bil Trump pri svojem zdravljenju prejemnik tako imenovanega Regeneronovega 'koktejla protiteles', ki je vključeval dve vrsti monoklonskih protiteles. Ker je šlo za sintetično kombinacijo dveh vrst protiteles, je bila njegova terapija vsekakor uspešnejša od terapij, v katerih se uporablja zgolj ena vrsta protiteles. Posebnost je predvsem v tem, da se pri tovrstni obliki zdravljenja monoklonska protitelesa pridobijo s kloniranjem protiteles iz krvi prebolevnikov Covid-19, za kar uporabljajo zahtevne in kompleksne metode. Beljakovine, ki pri tem nastanejo, služijo za nevtralizacijo samega vzroka bolezni. Od klasične oblike zdravljenja s krvno plazmo prebolevnikov Covid-19 se takšna oblika zdravljenja, ki jo je prejel Trump, razlikuje v sami prečiščenosti sestavin krvne plazme in zato tudi manjšem tveganju za razvoj stranskih učinkov.

Zdravstvena stroka po vsem svetu še vedno opozarja, da je najučinkovitejša oblika zaščite pred okužbo s koronavirusom Covid-19 cepljenje ter upoštevanje vseh priporočil nacionalnih inštitutov za javno zdravje. 

 

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.