21. 3. 2020, 07:26 | Vir: STA

WHO: Okrevanje Wuhana je upanje za ves svet

Xinhua/STA

Svetovna zdravstvena organizacija je primer okrevanja kitajskega mesta Wuhan, kjer je novi koronavirus lani izbruhnil, v zadnjih 24 urah pa v mestu niso zabeležili nobenega novega primera okužbe, izpostavila kot upanje za ves svet.

Od začetka izbruha konec lanskega leta v Wuhanu v četrtek prvič niso potrdili nobenega novega primera okužbe, je danes poudaril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na novinarski konferenci.

"Wuhan vliva upanje ostalemu svetu, da je tudi najhujše razmere mogoče preobrniti," je poudaril.

"Seveda moramo ostati pazljivi, saj se situacija lahko obrne. Vendar izkušnje mest in držav, ki so uspele v boju z novim koronavirusom, vlivajo upanje in pogum ostalemu svetu," je dodal.

Kitajska sicer danes že drugi dan ni poročala o domačem primeru okužbe z novim koronavirusom, je pa zato poročala o 39 uvoženih primerih, kar je največ doslej.

Tedros je ob tem opozoril mlade, da kljub temu da je novi virus najnevarnejši za starejše ljudi, niso "nepremagljivi". "Ta virus vas lahko spravi v bolnišnico za več tednov ali pa vas celo ubije," je poudaril.

Pandemija, v kateri so zabeležili več kot 210.000 primerov okužbe in več kot 9000 smrti, zahteva ne samo sodelovanje med državami, ampak tudi med generacijami, je poudaril. Zahvalil se je mladim, ki z zaščito sebe ščitijo starejše, poročajo tuje tiskovne agencije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.