16. 4. 2020, 14:26 | Vir: STA

WHO opozarja: "Evropa ostaja v očesu ciklona!"

Profimedia

Kljub opogumljajočim znakom v nekaterih najbolj prizadetih evropskih državah ostaja Evropa "v očesu ciklona" pandemije novega koronavirusa, je danes opozoril regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge.

"Med 10 državami v regiji z največjim številom okužb se v zadnjih tednih kažejo opogumljajoči znaki glede številk v Španiji, Italiji, Nemčiji, Franciji in Švici", a se je v zadnjih desetih dneh število okužb v Evropi skoraj podvojilo in doseglo skoraj milijon, je opozoril Kluge na novinarski konferenci preko spleta iz Koebenhavna.

Okoli polovica potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom na svetu je žal v Evropi, kjer je covid-19 zahteval več kot 90.000 življenj, je opozoril.

Izpostavil je tudi, da so pozitivne znake v nekaterih državah zasenčile stalne ali naraščajoče ravni okužb v drugih evropskih državah, kot so Velika Britanija, Turčija, Ukrajina, Belorusija in Rusija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropske države je pozval, naj pred omilitvijo ukrepov vzpostavijo ustrezne nadzorne mehanizme. Pomembno je, da ne zmanjšamo pozornosti, je dodal.

Pazljivost pri omilitvi ukrepov

Pred omilitvijo ukrepov morajo države zagotoviti, da dokazi kažejo, da je prenos okužb z novim koronavirusom pod nadzorom. Zagotoviti morajo tudi, da ima zdravstveni sistem zmogljivosti za "identifikacijo, izolacijo, testiranje, sledenje stikov ter karanteno".

Izpostavil je tudi nujnost, da mora biti na minimum zmanjšano tveganje širjenja okužb v najbolj ranljivih okoljih, kot so domovi za starejše in območja, kjer živijo ljudje tesno skupaj.

Tudi na delovnih mestih morajo biti sprejeti preventivni ukrepi, države pa morajo nadzirati tveganja uvoženih primerov.

Če omenjenih kriterijev države ne morejo zagotoviti, jih je Kluge pred sprostitvijo ukrepov prosil, naj ponovno premislijo.

"Sedaj ni treba delati napak. Čeprav je prišla pomlad, smo še vedno sredi neurja. Nekatere države morajo šele doživeti največji učinek, medtem ko je v drugih trenutek miru z zmanjšanjem primerov okužb," je dodal, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord