23. 4. 2020, 15:16 | Vir: STA

WHO svari Evropo: "Ne hitite z rahljanjem ukrepov!"

Profimedia

Regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge je evropske države posvaril, naj bodo previdne pri rahljanju ukrepov, ki so jih sprejele za zajezitev covida-19. Opozoril je, da so razmere še vedno burne in tako bo še nekaj časa.

"Samozadovoljstvo bi lahko bil naš največji sovražnik v tem času. Ne moremo si dovoliti, da verjamemo, da smo varni," je Kluge povedal na tedenski spletni novinarski konferenci.

Opozoril je še, da so v Evropi potrdili skoraj polovico vseh okužb in da je v Evropi šest od desetih držav, kjer so zabeležili največ novih okužb, so sporočili iz evropske WHO.

Vsako rahljanje ukrepov glede družbenega distanciranja je treba sprejeti z največjo previdnostjo in postopoma, je povedal. "Ni prehitevalnega pasu k novi normalnosti," je posvaril.

Države je pozval, naj se držijo strategij, ki upočasnjujejo širjenje koronavirusa, kot so testiranje, iskanje stikov obolelih in izoliranje. Po njegovem mnenju ni toliko vprašanje, ali bo prišel drugi val, ampak bolj, ali nas bo prvi kaj izučil in ali se bomo med valovi znali pripraviti in okrepiti sposobnosti odziva.

Kluge je še spregovoril o tragediji, da je bila okoli polovica vseh, ki je v Evropi podlegla novi bolezni, stanovalcev v domovih za starejše in podobnih ustanov. "To je nepredstavljiva človeška tragedija," je dejal.

Pozval je, da bo treba v prihodnje več pozornosti nameniti takšnim ustanovam, da te osebe ostanejo integrirane v družbo in da se vzpostavi centre, ki so osredotočeni na človeka.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord