8. 4. 2020, 19:56 | Vir: STA

WHO svari pred politiziranjem pandemije covida-19

profimedia

Generalni sekretar Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes pozval svetovne voditelje, naj prenehajo s politiziranjem pandemije novega koronavirusa. Odzval se je po ostri kritiki, ki jo je glede ravnanja v trenutni krizi na WHO usmeril ameriški predsednik Donald Trump.
 

Trump je v torek menil, da je organizaciji v trenutni zdravstveni krizi resnično spodletelo, poleg tega pa je po njegovem mnenju izjemno osredotočena na Kitajsko. Nakazal je celo, da razmišlja o ukinitvi ameriških sredstev.

Tedros je v odzivu branil ravnanje organizacije v pandemiji, v kateri je po svetu umrlo že več kot 80.000 ljudi, obenem pa je pozval ZDA in Kitajsko, naj združita moči, namesto da krivita druga drugo, saj da je kazanje s prsti kot igra z ognjem.

"Fokus vseh političnih strank bi moralo biti reševanje njihovih ljudi. Prosim, ne politizirajte tega virusa," je na virtualni novinarski konferenci v Ženevi dejal Tedros. Kljub Trumpovim besedam je tudi dejal, da pričakuje nadaljevanja ameriških financiranja.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je medtem menil, da sedaj ni čas za kritiko prvega odziva na širjenje novega koronavirusa. "Ko bomo enkrat končno obrnili stran te epidemije, bo čas za gledanje nazaj. A sedaj ni ta čas," je sporočil v izjavi.

"Sedaj je čas za enotnost, za solidarno sodelovanje mednarodne skupnosti za ustavitev tega virusa in njegovih uničujočih posledic," je še sporočil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord