25. 4. 2020, 13:00 | Vir: STA

WHO svari pred uporabo t.i. dokazil o imunosti pred okužbo

profimedia
WHO svari pred uporabo t.i. dokazil o imunosti pred okužbo (foto: profimedia)

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je države posvarila pred uporabo t. i. dokazil o imunosti tistih, ki so preboleli okužbo z novim koronavirusom. To, da so tisti, ki imajo protitelesa v krvi, imuni na novi koronavirus, namreč ni znanstveno dokazano, so poudarili.

"Trenutno ni nobenega dokaza, da je človek, ki je prebolel covid-19 in ima protitelesa, zaščiten pred ponovno okužbo," so poudarili na WHO po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Na trgu so različni testi za ugotavljanje, ali ima nekdo v krvi protitelesa, katerih zanesljivost je treba še potrditi, so izpostavili. Nezanesljivi testi lahko pri ljudeh, ki so bili okuženi z virusom sars-cov-2, ne pokažejo prisotnosti protiteles, so pojasnili.

Po drugi strani pa lahko pri tistih, ki niso bili okuženi s tem virusom, pomotoma pokaže prisotnost protiteles. Test lahko na primer reagira na drug koronavirus, ki je že dolgo poznan in ga človek preboli kot običajen prehlad.

WHO podpira testiranja, ki kažejo, kolikšen delež prebivalstva je že razvil protitelesa proti novemu koronavirusu. "Vendar pa večina teh testov ni zasnovanih tako, da bi določili, ali so ti ljudje imuni na ponovno okužbo," so poudarili.

Ljudi, ki so bili pozitivni na novi koronavirus, so posvarili, naj se ne obnašajo, kot da so imuni, in ignorirajo pravil, namenjenih zajezitvi pandemije. "Takšna potrdila o imunosti bi povečala tveganje za nadaljnje širjenje okužb," so dodali.

O tovrstnih potrdilih razmišlja več držav. Ljudje, ki imajo protitelesa, bi prejeli posebno potrdilo. Tako bi se lahko na primer prej vrnili na delo oziroma normalno zaživeli.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.