16. 4. 2019, 08:06 | Vir: STA

WHO: V prvem letošnjem četrtletju za 300 odstotkov več primerov ošpic!

STA

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljek sporočila, da se število primerov ošpic po svetu povečuje že tretje leto zapored. Med letošnjim januarjem in marcem je bilo število okužb za 300 odstotkov večje kot v enakem obdobju lani.

Bolezen bi bilo možno preprečiti, če bi bilo cepljenega 95 odstotkov prebivalstva. Po podatkih WHO je prvi odmerek dvostopenjskega cepljenja na svetovni ravni dobilo 85 odstotkov ljudi, drugi odmerek pa le 67 odstotkov.

Trenutno se z izbruhom ošpic soočajo v Kongu, Etiopiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgizistanu, na Madagaskarju, Filipinih, Tajskem, v Mjanmaru, Sudanu in Ukrajini. Število okužb se povečuje tudi v državah z visoko stopnjo precepljenosti, kot sta ZDA in Izrael.

Od začetka leta je 170 držav Svetovni zdravstveni organizaciji prijavilo 112.163 primerov ošpic. V istem obdobju lanskega leta je 163 držav poročalo o 28.124 primerih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Glede na zadnje dostopne podatke je leta 2017 zaradi ošpic umrlo skoraj 110.000 ljudi. Skoraj četrtina bolnikov z ošpicami je hospitaliziranih zaradi zapletov, ki lahko povzročijo invalidnost, možganske poškodbe, slepoto ali izgubo sluha.

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami ter z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju in kihanju.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.