25. 5. 2020, 21:05 | Vir: STA

WHO začasno prekinila testiranje potencialnega zdravila za covid-19

Xinhua/STA

Svetovna zdravstvenega organizacije (WHO) je sporočila, da je kot previdnostni ukrep začasno prekinila klinična testiranja hidroksiklorokina kot potencialnega zdravila za covid-19, ki ga izvajajo v nekateri državah, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je na virtualni tiskovni konferenci pojasnil prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, je organizacija odločitev za začasno prekinitev kliničnih testiranj hidroksiklorkina sprejela, ko je bila minuli teden v reviji Lancet objavljena študija, ki nakazuje, da bi lahko jemanja tega zdravila v primeru covida-19 pri bolnikih povečalo njihovo možnost za smrt, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V klinično testiranje je bilo vključenih več sto bolnišnic iz nekaj držav sveta. Doslej je bilo v klinična testiranja po poročanju nemške tiskovne agencije dpa vključenih 3500 bolnikov iz 17 držav.

Testiranje je del širšega projekta pod vodstvom WHO, katerega namen je ugotoviti, ali lahko obstoječa zdravila, ki so jih razvili za zdravljene v primeru malarije, okužbe s hiv in ebolo ter za zdravljenje multiple skleroze, lahko pomagajo tudi v primeru covida-19.

Hidroksiklorokin se običajno uporablja za zdravljenje malarije in artritisa. WHO je že doslej odsvetoval uporabo zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje malarije, tudi v primeru okužbe z novim koronavirusom, dokler testiranja še niso končana.

Več znanih osebnosti, vključno s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, je nedavno razkrilo, da hidoksiklorkin o jemljejo kot preventivo pred okužbo z novim koronavirusom.

Brazilsko ministrstvo za zdravje je prav tako minuli teden dovolilo uporabo hidoksiklorkina za zdravljenje covida-19. V študiji, ki so jo objavili v reviji Lancet, so ugotovili, da ima lahko to zdravilo hude stranske učinke, predvsem aritmijo srca.

Tedros je ob tem danes poudaril, da sta hidroksiklorokin in klorokin varna za zdravljenje bolnikov z malarijo in nekaterimi avtoimunimi boleznimi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.